Actueel

Column Joachim Driessen: Auto’s en telefoons

Ergens eind jaren negentig van de vorige eeuw zei mijn baas op een gegeven moment: hier heb je een fax dan kan ik je ook in het weekend stukken sturen. Thuis werken was toen ondenkbaar en van een mobiel had nog niemand gehoord. Ja en toen ik een auto van de zaak kreeg kon ik kiezen tussen een zwarte, blauwe of witte Peugeot, het type hing aan mijn functie. Wel zo overzichtelijk en de fiscale bijtelling viel ook nog wel mee.

En hoe anders is het nu. Gezeur over het type auto, want in een Golf kun je je echt niet naar een klant begeven en zonder de nieuwste iPhone kan ik echt niet werken. Eigen bijdrage, dat is toch onredelijk. En als ik mijn mobiel laat vallen, betaald vanzelfsprekend de baas de reparatie. Laptop, moet natuurlijk een dunne zijn, of ja eigenlijk gewoon een MacBook. En o ja, ik werk af en toe thuis, dus of de baas ook maar even een bureaustoel en in hoogte verstelbaar bureau wil laten brengen, bij voorkeur sta-zit, dat is gezonder.

De arbeidsmarkt is veel moeilijker dan in de vorige eeuw,  maar we zijn doorgeschoten. Als ondernemer heb ik altijd geprobeerd straight te handelen en gekeken wat redelijk is. Dat is soms best wel lastig. Bij auto’s ligt dat bij mij heel simpel. Veilig, representatief en courant. Je mag wel meer, maar dan betaal je zelf en als je vertrekt neem je hem mee naar je nieuwe werkgever of je betaalt het verschil op de resterende looptijd zelf bij. Schade’s: een keer kan gebeuren, de volgende keer betaal je het eigen risico zelf.

Mobiel hetzelfde verhaal: één keer in de vier jaar kun je een bonnetje declareren voor een nieuwe tot 500 euro, abonnement is voor onze rekening. Reparaties zijn voor eigen rekening. Een goed hoesje is aan te bevelen. Levert gedoe met bedrijfsveiligheid? Nou nee, ik zie niet waarom onze bedrijfssystemen op je mobiel moeten. Daar heb je een laptop of PC voor.

Voor de rest zul je echt hard moeten maken, waarom jij iets nodig hebt. Ik ben toch zeker Sinterklaas niet.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

7 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

8 uur ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

8 uur ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

10 uur ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

1 dag ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

1 dag ago