Actueel

Staalfabriek in IJmuiden neemt continugietmachine in gebruik

Bij Tata Steel in IJmuiden wordt op donderdag 21 oktober de nieuwe continu-gietmachine in de Staalfabriek officieel in gebruik genomen. Het is de grootste en belangrijkste investering in het productieproces van Tata Steel in IJmuiden tot nog toe in deze eeuw, ter waarde van 220 miljoen euro.

De nieuwe continugietmachine in de Staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden. (Foto: Tata Steel)

Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren, waaronder zogenaamde ‘advanced high strength steels’ en ‘ultra high strength steels’, die supersterk, maar tegelijkertijd ook goed vervormbaar zijn. Daarmee kunnen klanten producten maken die bijdragen aan het verder verduurzamen van de maatschappij. Zo kunnen autofabrikanten met deze staalsoorten lichtere en dus zuinigere auto’s ontwerpen, die tegelijkertijd nóg veiliger zijn dan de huidige modellen. In een continugietmachine wordt vloeibaar staal uitgegoten tot plakken staal, die vervolgens in de warmbandwalserij tot rollen staal worden uitgewalst. De bouw van de nieuwe continugietmachine is gestart in 2016.

Staal van de toekomst

‘Ik ben geweldig trots op het feit dat we hier in IJmuiden nu de meest geavanceerde continugietmachine ter wereld in bedrijf nemen, waarmee we de allerbeste kwaliteiten staal kunnen produceren voor onze klanten’, aldus Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. ‘Met deze installatie gaan we het staal van de toekomst maken, nóg sterker en nóg duurzamer. Zo kunnen we ons onderscheiden van de concurrentie en versterken we onze positie in de top van de staalwereld. Mijn dank gaat uit naar iedereen die heeft meegeholpen om in een draaiende Staalfabriek deze enorme installatie te bouwen. Dit was echt een titanenklus.’

Strategisch investeringsprogramma

De nieuwe continugietmachine vormt het hart van het strategisch investeringsprogramma van Tata Steel in IJmuiden, met projecten over de hele productieketen, van de Staalfabriek tot de warmbandwalserij, de koudbandwalserijen, de dompelverzinklijnen en de fabriek voor verpakkingsstaal. Deze projecten zorgen ervoor dat Tata Steel klaar is voor de toekomst door staal te maken dat voldoet aan de toekomstige eisen van klanten.

Wereldprimeur: temperatuur meten met glasvezel

Continugietmachine 23 is een hypermoderne installatie, met een geavanceerde gietvorm, een koelsysteem dat scheurtjes in de plak voorkomt, temperatuurbeheersing, een optimale stroming dankzij een hightech systeem met 2.500 temperatuurmeetpunten en een gecontroleerde stolling van de plakken. Het meten van de temperatuur in de continugietmachine gebeurt met behulp van glasvezeltechniek. Dat is een wereldprimeur.

Tevens wordt de conditie van alle onderdelen van de installatie met een systeem van sensoren continu in kaart gebracht, zodat er precies op het juiste moment onderhoud kan worden gepleegd. Geavanceerd onderhoud op maat, waardoor er minder ongeplande stilstanden plaatsvinden en de Staalfabriek efficiënter kan produceren. Tot voor kort had de staalfabriek in IJmuiden twee continugietmachines. Met de komst van de derde continugietmachine kan Tata Steel nu voortdurend op twee continugietmachines plakken produceren terwijl de andere in onderhoud staat.

Bouwproject van ongekend formaat

De derde continugietmachine is zo’n 35 meter lang. Tussen de plek waar het vloeibaar staal in de installatie wordt gegoten en de plek waar de plak op maat wordt gesneden (een verdieping lager in de fabriek) zit een hoogteverschil van zo’n 12,5 meter. De plakken staal die een continugietmachine produceert zijn 8 tot 12 meter lang en 22,5 cm dik. Om de nieuwe continugietmachine te bouwen is in de Staalfabriek een bouwput gegraven met een breedte van 40 meter, een lengte van 195 meter en een diepte van 14 meter. Voor de fundering is 12.000 m3 beton gestort en zo’n 2 miljoen kilo staal gebruikt. Op de drukste momenten waren er 200 bouwers tegelijkertijd aan het werk.

Voor de bouw is een complete werkplaats verhuisd, zijn bedrijfshallen verlengd en gebouwd en is in een draaiende staalfabriek een dragende kolom verplaatst om ruimte te maken voor de nieuwe installatie. Voor dat laatste huzarenstukje heeft Tata Steel in 2018 de Nationale Staalprijs ontvangen.

De redactie

Recent Posts

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkers kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge energieprijzen…

11 uur ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

11 uur ago

Ultimatum zwaar werk-regeling verlopen, acties dreigen

Het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen…

11 uur ago

Herstel voor de staalmarkt op komst?

Op dit moment lopen de meningen over de marktontwikkelingen sterk uiteen. Onzekere energieprijzen, hoge inflatie-…

12 uur ago

Ontdek de mogelijkheden van generatieve AI voor de maakindustrie

In een wereld waarin alles voortdurend verandert, is het van belang om overzicht te houden.…

1 dag ago

Opnieuw 24-uurs stakingen Metaal & Techniek (kleinmetaal)

De stakingen in de Metaal en Techniek sector, ook wel bekend als de kleinmetaal, gaan…

1 dag ago