Actueel

In de industrie is nog te weinig aandacht voor circulariteit

Het aantal bedrijven in de maakindustrie dat zich actief bezighoudt met circulariteit valt tegen. Dat blijkt uit onderzoek van Kruizinga.nl. Ruim driekwart van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf nog geen plan van aanpak heeft op het gebied van circulariteit.

Foto: Kruizinga.nl

Volgens Boris Vildósola Bustos, Managing Director bij Kruizinga.nl, wordt dat hoog tijd. ‘Nederland moet in 2050 een volledig circulaire economie zijn waarbij grondstoffen niet verloren gaan. Hierbij is veel aandacht voor materiaalefficiency, recycling en circulair inkopen nodig. Uit het onderzoek blijkt dat de sector wel aandacht aan het onderwerp geeft, maar dat er nog heel veel te verbeteren valt.’

Geen budget vrijgemaakt

Ondanks het feit dat veertig procent aangeeft dat er veel/heel veel aandacht voor circulariteit is, heeft slechts zestien procent hier een budget voor vrijgemaakt. De meeste aandacht wordt besteed aan het sorteren en gescheiden aanleveren van afval, efficiënt omgaan met grondstoffen en het beperken van de hoeveelheid verpakkingsmaterialen, maar het circulair inkopen krijgt bijvoorbeeld nog weinig aandacht. Bij slechts een kwart van de ondervraagden is binnen het bedrijf iemand verantwoordelijk gemaakt voor circulariteit. In ruim zestig procent van de gevallen geeft men aan dat er geen aandacht of slechts enige aandacht voor circulariteit is. Daartegenover staat dat bijna de helft vindt dat er te weinig aandacht aan wordt gegeven. De wil is er dus wel, maar een planmatige aanpak ontbreekt nog. 

Plan van aanpak en communicatie

De aandacht die er voor circulariteit binnen de organisatie is, wordt op de diverse functieniveaus anders ervaren. Het middenkader en seniormanagement zijn van mening dat hier meer aandacht voor is dan op de werkvloer wordt aangegeven. Beleid en praktijk lopen kennelijk uiteen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat operationele medewerkers en lager management bijna tweemaal zo vaak melden dat er te weinig aandacht aan circulariteit wordt gegeven, dan senior management. Dat kan betekenen dat men onvoldoende communiceert over de richtlijnen of dat er geen duidelijke richtlijnen zijn. Een plan van aanpak, liefst met een budget, een verantwoordelijke medewerker circulariteit én goede communicatie kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

De redactie

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

1 uur ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

1 dag ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

1 dag ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

1 dag ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

2 dagen ago