Actueel

Spanflug onderzoekt uitbreiding op Nederlandse markt

Spanflug Technologies uit München biedt een digitaal platform dat de aanschaf van CNC draai- en freesonderdelen voor de maakindustrie vereenvoudigt. Nu het bedrijf goed draait in Duitsland onderzoekt het de mogelijkheden op de Nederlandse markt.

Auteur: Jorine van Knippenberg

Markus Westermeier tijdens TechniShow. (Foto: Spanflug)

Tijdens TechniShow was Spanflug te vinden in de start-upstraat, maar CEO Markus Westermeier geeft aan dat het bedrijf inmiddels eerder als scale-up kan worden betiteld. Het werd opgericht in 2018 en in Duitsland werken er inmiddels 45 mensen.

Voor de oprichting van Spanflug werkte Westermeier zelf in de verspanende industrie, waardoor hij veel kennis opdeed over frezen en draaien. Hier ervoer hij dat het opstellen van calculaties en offertes een groot aandeel heeft in de overheadkosten. Met Spanflug wil hij dit probleem aanpakken.

Spanflug biedt twee diensten: Spanflug Buy en Spanflug Make.

Spanflug Buy

Spanflug Buy, het digitale inkoopplatform van Spanflug, stroomlijnt het proces van het kopen van CNC-onderdelen. Klanten kunnen eenvoudig CAD-modellen uploaden waarna Spanflug automatisch alle relevante informatie, inclusief materiaalspecificaties, uit het CAD-model en technische tekeningen tijdens de onderdelenanalyse haalt. Indien gewenst kunnen gebruikers deze specificaties nog handmatig aanpassen. Vervolgens ontvangt de klant automatisch offertes voor de op maat gemaakte onderdelen. Zowel kleine als grote series behoren tot de mogelijkheden. Spanflug neemt de order aan en plaatst deze, op basis van het algoritme, bij een van de productiebedrijven die bij het platform zijn aangesloten.

Met de deelname aan de TechniShow hoopte Westermeier Nederlandse productiebedrijven te vinden die zich willen aansluiten bij het platform. Voorlopig is het platform beschikbaar in een Duitse en Engelse versie, wat Westermeier afdoende lijkt voor de markt.

‘Met geautomatiseerde processen maakt Spanflug het mogelijk om de inspanningen met maar liefst negentig procent te verminderen en de kosten van de onderdelen met maximaal dertig procent te verlagen. Met meer dan 30.000 gebruikers op het platform en meer dan 750.000 vervaardigde onderdelen, heeft Spanflug zich gevestigd als een toonaangevende speler in de sector’, aldus Westermeier.

Nu de Nederlandse bedrijven nog daarvan overtuigen dus. Overigens gaat er een kritische selectie vooraf aan deelname aan het platform. Na een online check op het gebied van kwalificaties gaat Spanflug nog langs op locatie en voert het inspecties uit bij het bedrijf. Zo ontstaat volgens Westermeier een netwerk met hoogwaardige partners.

De Spanflug oprichters: Dr. Johannes Schmalz, Dr. Markus Westermeier en Dr. Adrian Lewis. (Foto: Spanflug)

Spanflug Make

Een tweede oplossing die Spanflug aanbiedt is Spanflug Make. Voor CNC-bewerkingsbedrijven biedt de geautomatiseerde offerteoplossing Spanflug Make ondersteuning bij taken zoals prijscalculatie, offertes en werkvoorbereiding. De dienst automatiseert de berekening van productietijden en prijzen van op maat gemaakte onderdelen. Op basis van ingevoerde CAD-modellen berekenen algoritmen binnen enkele seconden de kostprijs. Hierdoor zijn ondernemers veel minder tijd kwijt aan het opstellen van calculaties en offertes. De software werkt met AI en empirische modellen en ontwikkelt zich continu.

Door technologiepartnerschappen aan te gaan, zoals met ERP-systemen, breidt Spanflug de mogelijkheden uit voor het integreren van hun platform in de IT-oplossingen van klanten, waardoor een efficiënte workflow ontstaat.

Westermeier verwacht in de toekomst nog een grote groei door te maken met Spanflug. ‘Over vijf tot tien jaar kan ten minste tachtig procent van de markt online worden afgehandeld. Tegen die tijd vinden we het heel normaal om onderdelen online in te kopen.’

Over Spanflug

Spanflug Technologies is in 2018 opgericht in München door Dr. Adrian Lewis, Dr. Johannes Schmalz en Dr. Markus Westermeier. Het bedrijf is voortgekomen uit het Institute for Machine Tools and Industrial Management (iwb) aan de Technische Universiteit van München (TUM) en wordt ondersteund door UnternehmerTUM. Sinds 2020 is de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers) aandeelhouder van Spanflug.

Jorine van Knippenberg

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

4 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

4 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

4 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

4 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

4 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

5 dagen ago