P-Laser brengt als eerste laserreiniger op de Benelux-markt

Als eerste in de Benelux brengt P-Laser uit Munsterbilzen hiervoor speciale laserreinigingsapparatuur op de markt. Zusterbedrijf Mitraco en Mitracowall hebben de eerste industriële toepassingen.

In verschillende laboratoria in de wereld wordt hier al langer mee geëxperimenteerd. Clean Laser Systeme GmbH, de Duitse fabrikant die nu door P-Laser in de Benelux vertegenwoordigd wordt, is een spin off van een van de Duitse Fraunhoferinstituten, het Fraunhofer ILT in Aken.

De basis voor de doorbraak in het laserreinigen die dit bedrijf heeft weten te realiseren, ligt in de diodegepompte NdYAG-laserbron, die een lichtbundel van 1064 nanometer produceert op de rand van het infrarood gebied. De installaties met een CO2-laser zijn onvoldoende flexibel doordat ze gebruik moeten maken van spiegels om het licht te sturen. Het laserlicht van de NdYAG-laserbron kan eenvoudig via een glasvezel worden gestuurd (maximaal 100 meter lengte bij deze machines). Maar de echte doorbraak is dat Clean Laser erin is geslaagd om de lichtbundel in kleine stukjes te hakken met behulp van een q-switch. Met laserreinigen probeer je immers een fundamenteel ander effect te krijgen dan bij bijvoorbeeld lasersnijden.

Lage operationele kosten

De investering in een laserreinigingsmachine, vanaf ongeveer 100.000 euro, is hoog, maar de operationele kosten zijn daarentegen zeer laag, alleen 3kW stroom voor een 150 watt laser. Chemicaliën of straalmiddel zijn niet nodig; er ontstaat geen chemisch afval en het energieverbruik is voor de 3 kW laser erg laag.

Toepassingen laserreinigen

De toepassingsmogelijkheden voor het laserreinigen liggen in de industrie vooral het verwijderen van dunne laklagen of verontreinigingen, zoals vliegroest, olie, vet, vervuiling etcetera. Ook composieten laten zich met het licht reinigen en zelfs repareren.


Philippron brengt met P-Laser de apparatuur van het Duitse Clean Laser Systeme op de Beneluxmarkt. De systemen beginnen bij een draagbare ‘backpack’ laser (foto), een fiberlaser die met een acculading een uur lang 20 W laserlicht produceert, ideaal voor kleinere, mobiele toepassingen. Aan de andere kant van het gamma zijn er de stationaire systemen. Deze systemen lopen qua vermogen uiteen van 150 wart tot 3 kW en vergen een investering van maximaal 300.000 euro. Sinds begin dit jaar zet Mitraco in Genk de systemen in.

‘We richten ons vooral op hoogwaardige onderdelen, bijvoorbeeld het verwijderen van oxidelagen van aluminium als voorbereiding tot lassen, titanium en rvs, ontvetten voor lijmtoepassingen.

‘Bij een Nederlandse klant hebben we een innovatief project lopen om de laskwaliteit te verbeteren door een direct gekoppelde laserbehandeling voor de lasbewerking van voorgelakte staalplaat voor scheepsbouw’, legt Jean Claude Philippron uit.

Een andere toepassing is het selectief verwijderen van een laklaag om maskeerkosten te vermijden of het verwijderen van de oxidehuid na het lassen van inox. Een andere interessante toepassing voor laserreinigen is het reinigen van spuitgietmallen die een oxide of organische laag opbouwen die storend wordt voor de kwaliteit van het uiteindelijke product in de medische sector.

Franc Coenen

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

23 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago