Nederland grootverbruiker fout merbauhout

Nederland is in Europa een grootverbruiker van merbauhout voor buitendeuren en in mindere mate voor vloeren. Milieudefensie onderzocht voor de tweede keer het gebruik van merbau in deze producten bij 38 vestigingen van bouwmarkten, groothandels, parketzaken en 36 deuren- en vloerenproducenten en importeurs.

‘Er ligt nog steeds geen alternatief in de schappen voor buitendeuren van illegaal gekapt merbauhout. De bedrijven beloven beterschap, maar dat moet snel gebeuren, anders kunnen we straks merbauhout alleen nog maar in onze deuropening bewonderen in plaats van in het bos’, aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.

Bedrijven geven aan dat zij sinds het vorige onderzoek maatregelen hebben genomen. Zo stopten enkele deurenproducenten met dubieuze leveranciers en proberen ze illegaal gekapt hout te weren. Steffex en Kegro Deuren willen snel met een alternatief op de markt te komen. Intergamma beloofde in 2007 om binnen twee jaar het merbauhout uit te faseren, maar biedt nog geen alternatief aan.

Merbau is afkomstig van bedreigde boomsoorten, die vooral in de laaglandregenwouden van de Indonesische provincie Papoea groeien. Schattingen zijn dat merbau uit Indonesië tot 80 procent bestaat uit illegaal hout. Indonesie kapt jaarlijks 1,87 miljoen hectare, een gebied bijna zo groot als de helft van Nederland.

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

8 uur ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

8 uur ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

10 uur ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

10 uur ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

12 uur ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

12 uur ago