International Supply Management Congress: innovatie verschuift naar de keten

ASML, de Nederlands fabrikant van chipproductiemachines, heeft de Japanse concurrentie op straatlengte(s) afstand gezet door bijna alles uit te besteden aan gespecialiseerde toeleveranciers, waarvan veel in de regio Eindhoven. Inkoop is hiermee een kernactiviteit binnen ASML. Door open innovatie met toeleveranciers heeft ASML toegang tot de nieuwste technologie en maximale flexibiliteit om aan de wensen van klanten als Intel en Samsung te voldoen. In het samenwerkingsmodel staan positieve prikkels centraal en het contract volgt de samenwerking, aldus Paul van Attekum, executive vice president strategic sourcing & procurement van ASML.

Innovatie als motor

Uit onderzoek van PwC blijkt dan ook dat volgens CEO’s innovatie de komende jaren de motor voor groei is. Dat is een opmerkelijke verandering, want jarenlang lag de focus bij topbestuurders op operationele excellentie. Omdat steeds meer taken worden uitbesteed aan de markt, wordt de rol van inkoop groter. Samenwerking met toeleveranciers is essentieel om voorop te blijven in de concurrentiestrijd. Unilever startte daarom enige jaren geleden het ´Partner To Win-programma´ om customer of choice van toeleveranciers te worden. Dat programma is volgens vice president procurement ingredients & sustainability Dirk Jan de With inmiddels een ‘way of doing business’: zeven van de tien innovaties komen voort uit samenwerking tussen Unilever en toeleveranciers.

Daan Roosegaarde

Geldt voor ASML dat innovatie samen met toeleveranciers pure noodzaak is om te overleven, de mooiste praktische innovaties komen vaak tot stand als spin-off van projecten. ‘Voor echte innovatie moet je guts hebben’, meent designer-kunstenaar Daan Roosegaarde. In nauwe samenwerking met wegenbouwer Heijmans voorzag hij de N239 bij Oss van strepen die ‘s nachts licht geven nadat ze zichzelf overdag hebben opgeladen. Creativiteit is ons allerbelangrijkste kapitaal, meent Roosegaarde. Het zit weliswaar in het Nederlandse DNA, maar we zouden er veel meer in moeten investeren.

Dit grootste congres ISMC in z’n soort in de Benelux werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI), Initiatief Duurzame Handel (IDH), DSM, Unilever, PwC, Rabobank, AkzoNobel en Shell.

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

3 dagen ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

3 dagen ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

3 dagen ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

3 dagen ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

3 dagen ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

3 dagen ago