Categories: Actueel

Column Casper Burgering: ‘Opmerkelijk begin’

Nikkel: voorraden dalen verder, vraag blijft sterk?

Met een toename van 22 procent dit jaar is de nikkelprijs de sterkste stijger. Het optimisme in de nikkelmarkt is groot. De opmars van de elektrische auto en daarmee de vraag naar batterijen, zorgen voor een sterke vraag naar nikkel. Daarnaast zijn de voorraden sinds eind 2017 non-stop aan het dalen en dat duidt erop dat er veel behoefte is aan nikkel.

 

Koper: sterk beïnvloed door de voortgang van de handelsbesprekingen?

Op enige afstand van de nikkelprijs volgt de toename in de koperprijs van 10 procent. In mijn column van januari constateerde ik dat positivisme uit de handelsbesprekingen een prijsopdrijvend effect heeft op de koperprijs. En dat is ook wat we de laatste paar weken hebben gezien. De handelsbesprekingen duren nog wel even voort en dat blijft de richting van de koperprijs bepalen.  

 

Maar ook het langetermijnperspectief blijft goed, want de opmars van de elektrische auto zorgt ook voor meer vraag naar koper

 

Zink: een toevloed aan zinkertsen?

De stijging van de koperprijs wordt op de voet gevolgd door de zinkprijs. Deze is sinds de start van 2019 met 9 procent toegenomen. De prijsstijging is met name gevoed door een tekort aan geraffineerd zink als gevolg van verstoringen in de smelterijcapaciteit in China. Maar de zogenaamde ‘treatment & refining charges’ (TC/RC) – die mijnbouwbedrijven betalen aan smelterijen – zijn aanzienlijk gestegen. Dit vertelt ons dat het aanbod van zinkerts sterk is toegenomen en dat op niet al te lange termijn het aanbod van geraffineerd zink weer gaat stijgen. Dit gaat op den duur de zinkprijs drukken.  

 

Aluminium: voldoende aanbod vanuit China en Rusland?

Aluminium is het buitenbeentje. Ik verwacht daar verder niet veel spectaculairs. De prijs is dit jaar met slechts 1 procent gestegen. De sancties van de VS op Rusal – een Russische smelterij die na China de grootste producent van aluminium is – zijn opgeheven. Dit houdt het aanbod hoog en heeft de prijs gedempt. De mondiale beschikbaarheid blijft daarom voorlopig goed. Het goede nieuws is dat de vraag naar aluminium robuust blijft. Want ook de aluminiummarkt gaat profiteren van de opkomst van de elektrische auto, met name vanwege de voorkeur voor lichtgewicht materiaal. 

 

Nog genoeg volatiliteit te verwachten

De grootste prijsbepalers voor de komende tijd komen uit de niet-fundamentele hoek. De voortgang van de handelsbesprekingen zijn veruit het belangrijkste, maar de zorgen van investeerders over de staat van de Chinese en mondiale economie doen ook een duit in het zakje. Ook het monetaire beleid van centrale banken (VS, EU, China) en de beweeglijkheid van de dollar en de olieprijs hebben veel invloed. Al deze onzekerheden zorgen voor meer beweeglijkheid in de prijzen. De fundamentele ontwikkelingen blijven natuurlijk belangrijk, maar zolang de handelsbesprekingen voortduren, hebben deze ontwikkelingen een meer ondergeschikte rol.

 

Casper Burgering, ABN AMRO

 

Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl 

Casper Burgering

Recent Posts

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

6 minuten ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

2 uur ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

3 uur ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

21 uur ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

22 uur ago

VNO-NCW: ‘We moeten nu de maakindustrie vergroenen’

‘We moeten nu de keuze maken de maakindustrie te vergroenen. Dat betekent: volle bak op…

23 uur ago