Actueel

Artech Rubber, Kosters Machines Service en de IQoniQ Hackathon op Maakindustrie Expo

Artech Rubber bv uit Zutphen is gespecialiseerd in klantspecifieke rubberproducten. Managing director Richard Groot staat voor het eerst met zijn nieuwe zakenpartner op een beurs, de Maakindustrie Expo. Artech Rubber is 6 jaar geleden overgenomen. Zijn visie: De maakindustrie wil aan tafel met de producent en door te automatiseren kunnen we de productie van klantspecifieke rubber vormdelen vanuit Azië weer terughalen naar Nederland. 

Tags:
Richard Groot is managing director van Artech Rubber.

Hoewel de omzet van Artech Rubber weinig groei liet zien, zag Groot potentie en nam hij de rubberproducent over met toen 8 medewerkers. Ondertussen zijn dat er 20 en is er de wens om verder te groeien. Artech Rubber maakt zelf matrijzen voor de productie van rubberproducten. Op de Maakindustrie Expo stond het bedrijf vooral om naamsbekendheid op te bouwen.

Artech Rubber beschikt over 55 persen om met verschillende productietechnieken rubberproducten te maken. Terwijl in de kunststofproductie het van belang is de matrijs goed te koelen, moet je die tijdens het productieproces van rubber juist verhitten. ‘Rubber bak je’, net als een brood, legt Groot uit. En daar is expertise voor nodig.   

Kosters

Op de stand van Kosters is het druk. De meeste belangstelling gaat uit naar de Mimic van Nordbro, vertelt Jerry Kosters, eigenaar van Kosters Machine Service uit Vroomshoop. De cobot volgt de bewegingen van de Mimic minutieus waardoor programmeren ervan eenvoudig is. De module is te monteren op bijvoorbeeld een spuitpistool voor poedercoaten of natlakken. ‘Je lakt het eerste product zelf, en daarna neemt de cobot het over’, omschrijft Kosters.

Jerry Kosters.

Jerry Kosters komt oorspronkelijk uit de CNC-verspaningswereld. Daarop is het ook niet vreemd dat hij de stand deelde met BNC CNC-machines. ‘Dit is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’, zegt hij over de robotica waar hij zich nu hoofdzakelijk mee bezig houdt.

Een tracker-systeem als de Mimic is niet uniek, er zijn er meer. Maar het voordeel van de Mimic van fabrikant Nordbro en de reden dan Kosters is overgestapt op dit systeem is dat er geen sprake is van licentiekosten. ‘Je betaalt één keer 10.000 euro en je mag het gebruiken zo lang en vaak als je wilt.’ Zoals gezegd is er brede belangstelling voor het systeem. Iedereen die langsloopt wil de Mimic even proberen.  

IQ Hackathon

Voor het eerst op de Maakindustrie Expo en groots aangekondigd was de hackathon georganiseerd door IQoniQ. 24 studententeams hielden zich 30 uur lang bezig met het oplossen van vier verschillende challenges. Aan het eind van de tweede beursdag werden door een vakjury de winnende teams bekendgemaakt.

Studententeam aan het brainstormen tijdens de hackathon.

De challenges zijn bedacht door de aangesloten IQonIQ-bedrijven PM, Fox Industries, Horstra Technology én Schurter. De studenten werden door deze en andere bedrijven begeleid, maar ook door enthousiaste coaches vanuit de diverse kennisinstellingen. De vier challenges waren: 1: Ontwerp een nieuwe hypermoderne efficiënte productiefaciliteit, bedacht door PM. 2: Ontwerp de werkinstructies van de toekomst, bedacht door Fox Industries. 3: Ontwerp de ideale werkplek van de toekomst, bedacht door Schurter. 4: Ontwerp een maakindustrie-bedrijf van de toekomst, bedacht door Horstra.

Er waren vier winnende teams: overall winner, most impact, best design en de publieksprijs. Het was voor de studenten een onvergetelijke ervaring, voor de challenge owners leverde het waardevolle inzichten op, en voor de organisatie en sponsoren was het fantastisch om te zien hoe talent, innovatie en duurzaamheid samenkwamen in slechts 30 uur.

De deelnemende scholen waren: Drenthe College, Deltion College Zwolle, ROC van Twente, Landstede MBO, Alfa-college en Drenthe College. De jury die alle pitches beoordeelden bestond uit Nienke Dijkstra, Heleen Wildvank-Hoekman, Rard Metz, Geert Wubben en Werner Ten Kate.

Overall winnaar werd een studententeam van de opleiding Precisietechniek van ROC van Twente. Het team won met het optimaliseren van een productielijn, een challenge van PM uit Dedemsvaart, de hoofdprijs van 1000 euro.

Tags:
Kasper Weigand

Kasper Weigand

Recent Posts

Vrouwenteam bij TTL Group

Het luchtvaartgecertificeerde familiebedrijf TTL Group onderscheid zich door een vrouwenteam, dat zich op beurzen, volledig…

3 dagen ago

Dormac CNC Solutions verwelkomt Gurutzpe

Dormac CNC Solutions wordt de officiële vertegenwoordiger van het Spaanse merk Gurutzpe. Met deze samenwerking…

4 dagen ago

Metaal Kennis Groep overgenomen door Duitse ERP-softwareleverancier

ProALPHA Group, de Duitse ERP-softwareleverancier voor de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland), heeft MKG Metaal Kennis…

4 dagen ago

Include Industries start bedrijvengroep met VarroTec

Industriële versneller Include Industries uit Eindhoven heeft een meerderheidsbelang verworven in VarroTec dat hiermee haar…

4 dagen ago

Voorjaarsnota en formatie draaien investeringen in onderzoek en innovatie terug

De maatregelen in de Voorjaarsnota plus de aangekondigde bezuinigingen bij het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD,…

4 dagen ago

Betech Kunststoffen breidt uit met meetmachine en cleanroom

Om aan de steeds hoger gestelde kwaliteitseisen en kwaliteitsborging uit de markt te voldoen heeft…

5 dagen ago