Actueel

Aankoop metaalbedrijf roept discussie op in gemeenteraad Ermelo

De gemeenteraad van Ermelo heeft al lange tijd plannen om het metaalbedrijf HopCon in Ermelo op te kopen en op deze gronden nieuwe woningen te bouwen. De plannen stuiten echter op bezwaren van sommige politieke partijen die zich zorgen maken om de hoge kosten die hiermee gepaard gaan.

Hopcon Las- en Metaaltechniek in Ermelo ligt ingesloten tussen huizen en recreatieparken die de komende jaren waarschijnlijk worden omgevormd tot woonwijken. Ontwikkeling van het maakbedrijf lijkt hierdoor uitgesloten en om ook de toekomstige overlast van het bedrijf op de buurt te elimineren, had de gemeente van Ermelo het plan opgevat om de gronden en de gebouwen op te kopen. Op deze gronden zou na sanering vervolgens nieuwbouw van woningen plaats kunnen vinden, was het plan.

Aan de aankoop van het terrein zou volgens De Stentor een prijskaartje van 1,6 miljoen euro hangen, terwijl het metaalbedrijf zelf voor de kosten van de grondsanering zou opdraaien. Als onderdeel van de deal is een verhuizing van HopCon voorzien naar het bedrijventerrein Veldzicht-Noord. Deze verhuizing is gepland voor 2025.

Twijfels over de deal bij de oppositie

Het lijkt echter de vraag of de deal doorgaat. Volgens De Stentor is er in de plaatselijke politiek discussie ontstaan over het kostenplaatje. Als er op de gronden huizen herrijzen voor starters leidt dat tot een verlies van 2,1 miljoen euro. Ook als er wordt gekozen voor duurdere woningen zal het verlies minimaal 1 miljoen euro bedragen. ‘We hebben geen twijfels over de beoogde verplaatsing van HopCon, maar het financiële plaatje is voor ons onacceptabel. Zonder dekking is het plan wat ons betreft nog niet rijp voor besluitvorming’, vertelt raadslid Peter Garritsen van één-Ermelo.

Ook Progressief Ermelo maakt zich zorgen en noemt de geraamde kosten ‘onaanvaardbaar hoog’. Ook de sanering van de gronden is volgens deze partij een zorgenkindje ‘Eerdere pogingen deze grond op te schonen zijn mislukt. Het is een twijfelachtige locatie’, aldus fractievertegenwoordiger Rob Onderweegs.

Eind deze maand volgt er misschien uitsluitsel over de plannen van de gemeente en de toekomst van het metaalbedrijf. Dan worden de plannen besproken in de gemeenteraad.

De redactie

Recent Posts

Maandelijkse kunststofprijzen op vraagenaanbod.nl

Trouwe lezers was het waarschijnlijk al opgevallen. Sinds december ontbraken de kunststofprijzen op onze website.…

39 minuten ago

Max van Haastrecht benoemd tot directeur van KSB Nederland

Na meer dan veertig werkjaren bij KSB gaat directeur Nico Gitz met pensioen. Zijn opvolger…

51 minuten ago

Handelsmissies vergroten kansen voor deelnemers

Handelsmissies vergroten de kans van deelnemende bedrijven om te gaan handelen met of investeren in…

18 uur ago

Uitbreiding voor platform OrderOn.com

Online platform OrderOn.com breidt uit. Zusterbedrijven VDL HMI en VDL Industrial Modules sluiten zich aan…

19 uur ago

Succesvol verkopen: de maximale waarde uit oude machines halen

Herstructurering, insolventieprocedure of bedrijfssluiting: er zijn talloze redenen waarom een bedrijf zijn gebruikte machines zou…

21 uur ago

Column Joachim Driessen: Auto’s en telefoons

Ergens eind jaren negentig van de vorige eeuw zei mijn baas op een gegeven moment:…

22 uur ago