Categories: ActueelSmart Industry

Vier nieuwe Smart Industry Fieldlabs

Op het moment dat de Fieldlabs hun financiering rond hebben en van start gaan, zullen deze een definitieve status ontvangen. Hieronder worden de vier nieuwe Fieldlabs kort omschreven.

TPC NL

Het ThermoPlastic Composites Center (TPC NL) in Enschede heeft in september de status van aspirant Smart Industry Fieldlab gekregen. Het TPC NL is voortgekomen uit de samenwerking tussen het TPRC (Research) Center waar o.a. TenCate, Boeiing en UTwente actief zijn, en het TPAC (Application Center) waar het TPRC in samenwerking met Saxion Hogeschool, toepassingsgericht onderzoek doet in samenwerking met het MKB. In het TPC NL worden alle aspecten van het ontwerpen en automatisch produceren van thermoplasten composieten onderzocht en onderwezen.

Added

Het Smart Industry Fieldlab Added maakt onderdeel uit van de nieuwe hightech campus die in Emmen wordt ontwikkeld als alternatief voor de sluiting van de armaturenfabriek van Philips. Added wordt opgezet als een basisfabriek, waar andere maakbedrijven hun productieproces op kunnen aansluiten. Added wordt daarmee een ‘open fabriek’ (shared facility). Het is de bedoeling dat er tenminste tien maakbedrijven uit binnen- en buitenland hun productie binnen Added gaan organiseren. Met Added wordt een formule ontwikkeld om de smart factory binnen handbereik van het MKB te brengen.

SMASH

100% voorspelbaar maken van het onderhoud van schepen. Dat is het doel van het Smart Industry Fieldlab SMASH (Smart Maintenance for Ships). Binnen het Fieldlab zal het beste dat Nederland te bieden heeft op het gebied van bouwen, in stand houden en opereren van schepen en kennis op het gebied van ‘condition based maintenance’, big data en internet of things bijeen worden gebracht. SMASH is na CAMINO al de tweede spin-off van het Fieldlab CAMPIONE en de verwachting is dat er nog zeker twee zullen volgen. Daarmee ontstaat een zeer krachtig netwerk van Fieldlabs op het gebied van slim onderhoud.

Smart Base

Het ministerie van Defensie gaat samen met bedrijven, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en kennisinstellingen een slimme basis ontwerpen. In een open innovatie omgeving worden producten en technologieën ontwikkeld waarmee een toekomstige basis snel en flexibel kan worden opgezet, die zelfvoorzienend is op het gebied van onder andere energie en leidt tot een “zero” logistieke footprint. Op basis van digitale simulatie zullen concrete oplossingen ontwikkeld en getest worden.

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

2 dagen ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

2 dagen ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

2 dagen ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

2 dagen ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

2 dagen ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

2 dagen ago