Actueel

Verwachte faillissementsgolf blijft vooralsnog uit

In Nederland zou het aantal faillissementen dit jaar met 24 procent stijgen, voor volgend jaar wordt een stijging van 39 procent verwacht, aldus Allianz Trade. Daarmee is Nederland het slechts scorende land in de eurozone. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt echter voor de maand juni weer een daling in het aantal faillissementen.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is in juni gedaald. Er zijn 24 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei. Het aantal uitgesproken faillissementen in het eerste halfjaar van 2022 is ruim twee procent lager dan in de eerste helft van 2021.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 155 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Voor de bouwnijverheid liep het aantal faillissementen terug van 34 in mei naar 24 in juni, voor de industrie ging het om een daling van 19 naar 9 faillissementen.

Komt er toch een faillissementsgolf?

Dat lijkt haaks te staan op het Global Insolvency Report van Allianz Trade die dus een toename van het aantal faillissementen verwacht. De wereldwijde kredietverzekeraar geeft aan dat er vorig jaar nog een laagterecord aan faillissementen was door de helpende hand van overheden. Zij zien nu het aantal faillissementen stijgen, maar de toename blijft vaak nog beperkt dankzij nieuwe, gerichte steunmaatregelen van de overheid, met name in Europa. De normalisering van het aantal faillissementen wordt hierdoor vertraagd.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade noemt de toename logisch: ‘Het internationale bedrijfsleven kampt met zoveel negatieve factoren. Bijna teveel om op te noemen: aanhoudende logistieke problemen, tekorten aan basismaterialen en grondstoffen, stijgende inkoopprijzen, oplopende energieprijzen, personeelstekorten en oplopende financieringskosten. Zonder overheidssteun gaan zwakke broeders het niet redden.’

Volgens Geeroms komt ook wanbetaling in toenemende mate om de hoek kijken: ‘Bedrijven die niet gezond zijn en nu hun eigen broek moeten op zien te houden, komen er niet uit. De laatste wanhoopspoging is dan je rekeningen niet meer betalen. De sanering begint los te komen. Overheden proberen het te temperen maar op de lange duur is dat niet houdbaar en niet gezond. Teveel ongezonde bedrijven worden in leven gehouden.’

Nederland

Dat de toename van de faillissementen in Nederland procentueel het hoogst uitvalt (dit jaar en volgend jaar), komt volgens Geeroms vooral door de gevoeligheid van onze economie voor internationale ontwikkelingen. ‘Als export- en ook doorvoerland worden standaard extra hard geraakt door de wereldwijde onrust zoals nu de verstoring van transport en logistiek. Verder is de steun die de Nederlands bedrijven krijgen van de overheid relatief beperkt in vergelijking met andere landen.’

De redactie

Recent Posts

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkers kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge energieprijzen…

2 uur ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

2 uur ago

Ultimatum zwaar werk-regeling verlopen, acties dreigen

Het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen…

3 uur ago

Herstel voor de staalmarkt op komst?

Op dit moment lopen de meningen over de marktontwikkelingen sterk uiteen. Onzekere energieprijzen, hoge inflatie-…

3 uur ago

Ontdek de mogelijkheden van generatieve AI voor de maakindustrie

In een wereld waarin alles voortdurend verandert, is het van belang om overzicht te houden.…

1 dag ago

Opnieuw 24-uurs stakingen Metaal & Techniek (kleinmetaal)

De stakingen in de Metaal en Techniek sector, ook wel bekend als de kleinmetaal, gaan…

1 dag ago