Actueel

Veelbelovende innovaties in oppervlaktebehandeling op Eurofinish

Tevens zijn onderstaande innovaties door een vakjury genomineerd uit de inzendingen voor 2015.

Ocean Wave (ACR/Kluthe)

Het Ocean Wave toestel is een nieuwe, innovatieve en duurzame waterige onderdelenreiniger. Het systeem bestaat uit een wastafel die volledig van kunststof is gemaakt. Deze houdt het bad warm op een constante temperatuur van 38 graden Celsius. De onderdelen kunnen (manueel) worden gereinigd op verschillende manieren, zoals met een kwast of middels dompelen. Het is een kant-en-klaar systeem, het bad hoeft alleen te worden gevuld met een klant-en-klaar waterig reinigingsmiddel op basis van micro-organismen. De vloeistof bevat niet-giftige en niet-ontvlambare stoffen. De vormgeving van het bad genereert een toevoer van zuurstof aan de micro-organismen, waardoor de vervuiling biologisch wordt afgebroken. Door toevoeging van een speciaal tablet, blijft de populatie micro-organismen op peil en hoeft het bad niet direct te worden ververst. Gebruiksvriendelijke, efficiënte reinigingstechnologie dat chemisch afval voorkomt. Het is veiliger voor de gebruiker en heeft constante resultaten en een betere productiviteit.

Sames Nanogun (BCA)

Het SAMES Nanogun is licht elektrostatisch lage druk spuitpistool geschikt voor een hoog of laag verfdebiet. Het combineert flexibiliteit en efficiëntie met onderhoudsgemak. Dit is het enige elektrostatisch pistool dat zowel met hoge stroom en hoge spanning functioneel is. Het pistool garandeert een optimale verftransport naar het werkstuk met een aanzienlijk lager verbruik van verf en lucht. Het spuitpistool werd speciaal ontwikkeld voor het spuiten van vloeibare solventhoudende lakken onder lage druk in diverse industrieën: luchtvaart, automobiel, landbouw en meubelmakers.

Aircat Ti50 (Novatio)

Aircat Ti50 is een titaniumdioxide fotokatalysator die muren en andere substraten zelfreinigend en luchtzuiverend maakt. Het gebruik van titaniumdioxide als katalysator is niet nieuw. Echter, de katalysatoren van de vorige generatie zijn echter bijna uitsluitend actief bij UV-licht en vrijwel niet in het zichtbare lichtspectrum. Aircat Ti50 is een innovatieve doorontwikkeling van de katalyse technologie. Door de actieve bestanddelen ‘in te pakken’ in een drager wordt het titaniumdioxide nu ook actief bij zichtbaar licht. Dat maakt Aircat tot acht maal efficiënter, met een netto rendement tot 85 procent. Aircat Ti50 is een watergedragen solventvrije melkachtige emulsie van titaniumdioxide nanodeeltjes in een mineraal dragermateriaal. Aircat Ti50 wordt licht verneveld (10 à 12 m²/liter) op alle poreuze oppervlakken en laat een bijna onzichtbare actieve laag achter. Eenmaal Aircat Ti50 aangebracht is, blijft het jarenlang actief.

Balinit Croma Plus (Oerlikon Balzers)

Balinit Croma Plus is ontwikkeld voor de verwerking van sterk hechtende kunststoffen en elastomeren. De coating blinkt uit door zijn dunne toplaag die is gedoteerd met speciale bestanddelen. Deze vormen een glasachtige structuur met zeer geringe oppervlakte-energie. Deze eigenschap resulteert in uiterst slijtvaste oppervlakken met een extreem lage neiging van plakken. Mono lagen hebben een laagdikte van 2-3μm en garanderen een langere levensduur, lagere onderhoudskosten, hogere operationele betrouwbaarheid en voldoende corrosiewering.

Purefinish (Rösler)

PureFinish is een door Rösler Benelux in Oss ontwikkelde nabewerkingstechniek waarmee RVS kan worden voorzien van een oppervlak met een lage en reproduceerbare SRI-waarde (=Soil Retention Index) beneden 0,010. In de praktijk vertaalt zich dat in een lage aanhechtingsgraad voor vervuiling en in een effectieve reinigbaarheid. Vooral binnen de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie biedt het proces uitgelezen mogelijkheden. Bij PureFinish gaat het om een milieuvriendelijk natstraalproces waarbij een in water gesuspendeerd medium op een oppervlak wordt gestraald. Belangrijke parameters tijdens het stralen vormen naast de druk, ook de materiaalsoort en de deeltjesgrootte en -vorm. Naast de natstraalvariant heeft Rösler Benelux ook een trommeltoepassing ontwikkeld, met name voor kleinere componenten middels glijslijptechniek.

Watergedragen UV-lakken (Schaepman)

Watergedragen UV-lak is een nieuwe ontwikkeling van Schaepman ter vervanging van 2C lakken. De lakken zijn verkrijgbaar in volgende uitvoering: satijn, metallics en glanzende lakken. Groot voordeel is dat het een 1K lak is zonder verharder en verdunner. Bovendien heeft de lak snelle droogtijden (1 min flash off, 2 min 70 graden Celsius en 10 sec UV-uitharding). Deze lak wordt ingezet op onder andere fietsframes en profielen.

Hydrocoat wet-paint systeem voor PVC (Duthoo)

Hydrocoat is een uniek , watergedragen laksysteem voor PVC ramen waarbij de flexibele afdichtingsvoegen mee gelakt worden met de PVC-delen. Schuren is niet nodig. QUV-attesten zijn afgeleverd door VKC & Centexbel. Men verkrijgt een super hechting van poederlakken op pvc zonder te schuren.

Atmosferische plasmabehandeling van vezels en draden (VITO)

VITO gaat een stap verder en ontwikkelde geavanceerde lage-temperatuur atmosferische plasmasystemen en -processen die naast een reactief gas ook toelaten om specifieke chemicaliën te doseren in het plasma. Op deze manier wordt een nieuwe generatie aan functionele oppervlakken aangeboord, zelfs voor minder voor de hand liggende materialen. VITO ontwikkelde recent op haar eigen roll-to-roll systemen innovatieve plasmaprocessen die toelaten om op een uniforme manier draden te behandelen. Omwille van de milde condities kan het VITO-plasma zelfs gevoelige koolstofvezels behandelen. Hiervoor gebruikt VITO de eigen ontwikkelde Plasmaline en Plasmaspot, beide gepatenteerde plasma systemen die commercieel verkrijgbaar zijn. De toegevoegde chemicaliën kiest men in functie van de gewenste eigenschappen van de eindtoepassingen.

Protec GM1 Airless spray gun (WSB)

Het nieuwe Airless handpistool, Wagner Protec GM 1, heeft zichzelf bewezen met technische en ergonomische voordelen. Door zijn onovertroffen gemak, compact ontwerp en lage trekkerweerstand is onvermoeid werken mogelijk – ook bij de hoogste werkdruk. De Wagner ProfiTip spuittip biedt een eenvoudig instelbare spuittiphouder en de mogelijkheid om verstoppingen snel op te lossen door de spuittip 180° te draaien. Het Airless spuitpistool is met een 2- of 4-vingertrekker te verkrijgen.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago