Actueel

Tweede Kamer wil betrokkenheid Nederlandse maakbedrijven bij nieuwe onderzeeërs

Eerder deze maand diende de SGP een motie in die het kabinet oproept de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven bij de bouw van nieuwe onderzeeërs te garanderen. Een brede Kamermeerderheid steunde de motie. Dit tot tevredenheid van belangenorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

Mogelijk werk voor Nederlandse maakbedrijven met nieuwe onderzeeboten (pixabay)

‘Het is goed dat de Tweede Kamer zich sterk maakt voor de betrokkenheid van de Nederlandse maritieme- en defensie-industrie bij de ontwikkeling van nieuwe onderzeeboten’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. De belangenorganisaties hadden er eerder dit jaar al bij de politiek op aangedrongen om de Nederlandse industrie zoveel mogelijk te betrekken bij de aanschaf van nieuw defensiematerieel.

‘Zonder participatie van Nederlandse bedrijven dreigt essentiële maritieme kennis en kunde voor ons land verloren te gaan. Hiermee staat de eigen zeggenschap over de inzetbaarheid van onze onderzeeboten op het spel. Het is goed dat de Kamer dit onderkent en het kabinet oproept om de betrokkenheid van de Nederlandse industrie – ook bij de ontwikkeling van hoogtechnologische toepassingen – vast te leggen in een industriële samenwerkingsovereenkomst (ICA) en mee te laten wegen bij de gunning. Op deze manier voorkomen we een te grote afhankelijkheid van een buitenlandse werf voor de bouw en het onderhoud van onderzeeboten’, aldus de ondernemersorganisaties.

Autonome Nederlandse defensie-industrie

Volgens de belangenorganisaties hebben de oorlog in Oekraïne en het incident rond Nord Stream 2 de kwetsbaarheid van onze veiligheidssituatie getoond. ‘Dit benadrukt het belang van een sterke krijgsmacht, gesteund door een autonome Nederlandse defensie-industrie. De vervanging van de Walrusklasse is daarom bij uitstek geschikt om de aanwezige industriële kennis in ons land verder uit te bouwen en te verstevigen.’

De redactie

View Comments

Recent Posts

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkers kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge energieprijzen…

15 uur ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

16 uur ago

Ultimatum zwaar werk-regeling verlopen, acties dreigen

Het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen…

16 uur ago

Herstel voor de staalmarkt op komst?

Op dit moment lopen de meningen over de marktontwikkelingen sterk uiteen. Onzekere energieprijzen, hoge inflatie-…

16 uur ago

Ontdek de mogelijkheden van generatieve AI voor de maakindustrie

In een wereld waarin alles voortdurend verandert, is het van belang om overzicht te houden.…

2 dagen ago

Opnieuw 24-uurs stakingen Metaal & Techniek (kleinmetaal)

De stakingen in de Metaal en Techniek sector, ook wel bekend als de kleinmetaal, gaan…

2 dagen ago