Politieacademie Apeldoorn bekroond met architectuurprijs

Het project viel bij de jury in de smaak door de keuze voor ingewikkelde renovatie en uitbreiding van dit oude gebouw, in plaats van nieuwbouw.

Het gebouw, dat al sinds 1973 als opleidingsinstituut voor de politie in gebruik is, bleek zich goed te lenen voor renovatie en nieuwbouw. Bovendien bleek dit de goedkoopte oplossing te zijn. Bij het vernieuwde gebouw staan ‘samen werken en leren’ centraal. De grootste ingreep, de glazen overkapping van het voormalige binnenhof, is daarvan het sprekendste voorbeeld.

Atrium

Nadat je de nieuwe entree binnengekomen bent, stap je vrijwel meteen het imposante atrium binnen. Van hieruit is het hele complex bereikbaar. De keus voor de ingewikkelde renovatie en uitbereiding van dit oude gebouw zorgde voor veel bewondering van de jury.

Total Glas

Comfort en energieverbruik speelden bij de renovatie een belangrijke rol. Isolatiemaatregelen mochten het aanzien van het pand natuurlijk niet veranderen. Daarom is ervoor gekozen gebruik te maken van aardwarmte en -koelte. Daarnaast is een overdruksysteem geïnstalleerd in combinatie met geïsoleerde borstweringen. Om het aanzicht te behouden zijn overal in het gebouw Total Glas voorzetramen en achterzetramen van Metaglas geplaatst. Op deze manier zijn het gewenste comfort en de energiezuinigheid gerealiseerd en zijn de bestaande monumentale vensters en uitstraling van het gebouw behouden.

Architectuurprijs Apeldoorn

De Architectuurprijs Apeldoorn is een jaarlijkse prijs voor architectonische en stedebouwkundige projecten, kunstwerken en inrichting van de openbare ruimte. Dit jaar stond de rol van de opdrachtgever, in relatie met zijn architectuur, centraal.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago