Actueel

Ontbraammachines bieden totaalpakket

In 2020 introduceerde de Belgische machineproducent VG Machines in Kuurne, een nieuwe lijn smalle ontbraammachines de C150 (150mm) en de CT-serie (300-650mm). Nu is het de beurt aan de nieuwe TS-serie, die is te leveren in 1.060mm of 1.330mm doorvoerbreedte.

Met deze lijn ontbraammachines, zijn diverse nabewerkingen te automatiseren, zoals ontbramen, bandschuren, slijpen, kantafronden, ontslakken, borstelen en finishen.

Modulaire opbouw

De nieuwe TS-machine speelt in op de behoefte in de markt naar ontbraammachines die flexibel inzetbaar zijn. Thijs Carlier, eigenaar van Summa Surface, dealer van VG Machines: ‘We zien dat bedrijven een multi-inzetbare machine willen. Die metaalslak verwijdert na het plasmaof autogeensnijden, maar ook harde startpunten van het fiberlasersnijden wegschuurt en bramen wegneemt. Daarnaast moet een mooie radius worden aangebracht aan snijranden. Met de modulaire TS-machine, kunnen we deze klanten bedienen.’ De TS-serie is een compacte modulair opgebouwde machine die wordt ingezet bij de bewerking van plaatdelen na het lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden, frezen of ponsen. Diverse nabewerkingen kunnen in één doorvoer worden verzorgd: ontbramen, schuren, kantafronden, metaalslak verwijderen of finishen. Afhankelijk van de klantwensen worden de benodigde modules in de machine opgenomen. De breedband schuurmodule neemt oneffenheden zoals inbrandpunten en bramen weg. Vervolgens brengt de topborstelmodule een constante radius aan op de snijranden. Als derde module kan er gekozen worden om bijvoorbeeld met een scotch-brite borstelwals een hairline-finish te realiseren.

Flexibel

In de compacte machine wordt de schuurband gevolgd door vier oscillerende topborstels. De topborstelmodule bestaat uit 2×2 topborstels, die oscilleren over de gehele breedte van de machine. ‘Vooral deze module maakt de machine zo flexibel inzetbaar, gezien er vele typen topborstels gemonteerd kunnen worden.’ Bedrijven willen het liefst één machine waarop zowel grote platen als kleine delen kunnen worden doorgevoerd. Efficiënt benutten van de werkruimte is immers van belang, waardoor twee separate machines vaak niet de voorkeur hebben. De TS-machine is standaard voorzien van een supergrip doorvoerband waarop producten goed fixeren. Daarnaast drukken de aandrukrollen tussen de modules de producten stevig tegen de band. Om zeer kleine delen of delen met vele uitsparingen extra te fixeren wordt optioneel gekozen voor een magneetzone (ferro-materiaal) of vacuüm in de doorvoerband (ferro en non-ferro).

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

2 dagen ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

2 dagen ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

2 dagen ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

2 dagen ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

3 dagen ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

3 dagen ago