Actueel

Nederland zwaarst te lijden onder slecht Brexitverdrag

Gekeken naar de verschillende overblijvende EU-lidstaten, zal Nederland het sterkst lijden onder de effecten van een slecht Brexitverdrag. De details van het uittredingsverdrag zijn zeer bepalend voor de grootte van deze effecten in Nederland, meer dan voor de Europese Unie als geheel of voor het Verenigd Koninkrijk. 

‘Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed’, aldus Mark Thissen.

Dat komt naar voren uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met enkele universiteiten.

Met name de Randstadregio’s hebben veel te winnen of te verliezen bij een goede deal, waarbij het gaat om de landbouw, voedingsmiddelenindustrie, handel en transport. In het Verenigd Koninkrijk is met name Londen afhankelijk van een goede deal, terwijl in Europa de belangen tegengesteld en verdeeld zijn. Voor landen als Frankrijk en Zweden zijn de details van de deal eveneens belangrijk voor het effect van Brexit op hun concurrentiepositie, maar daar middelen positieve en negatieve effecten elkaar gedeeltelijk uit.

‘Het gemiddelde belang is minder groot in de EU als geheel en in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland’, aldus Mark Thissen, hoofdonderzoeker Brexit bij het PBL. ‘Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed. De bedrijfstakken vormen een aanzienlijk deel van onze economie. Nederland, en dan met name de Randstad, heeft daarom het meest te verliezen bij een slecht Brexitverdrag.’

Thissen onderzocht samen met economen van universiteiten in Rotterdam, Birmingham en Sheffield de effecten van de Brexit voor Nederland en Europa. Is de kostenverhoging voor Nederlandse bedrijven in verschillende provincies groter of kleiner in vergelijking met die van hun nationale en internationale concurrenten? En hoe gevoelig zijn deze effecten voor specifieke afspraken in het uittredingsverdrag? De details van de uittredingsovereenkomst, waar nu nog over wordt onderhandeld tot uiterlijk december dit jaar, zullen een wezenlijk effect hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.

Het complete onderzoek is hier te lezen.

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

2 uur ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

3 uur ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

4 uur ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

4 uur ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

6 uur ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

6 uur ago