Actueel

Nederland raakt toppositie op Europese innovatieladder kwijt

België is voor het eerst betiteld als ‘Leider’ op het European Innovation Scoreboard (EIS). Daarmee gaat ons buurland ons voorbij op de innovatieladder, Nederland is nog slechts een ‘Sterke Innovator’.

Het Europese innovatiescorebord biedt een vergelijkende analyse van de innovatieprestaties in EU-landen, andere Europese landen en regionale buren. Het beoordeelt de relatieve sterke en zwakke punten van nationale innovatiesystemen en helpt landen bij het identificeren van gebieden die ze moeten aanpakken. Op 21 juni 2021 is het Europese innovatiescorebord 2021 uitgebracht.

De editie van 2021 laat zien dat de innovatieprestaties van Europa in de hele EU blijven verbeteren. De innovatieprestaties zijn sinds 2014 gemiddeld met 12,5 procent gestegen. 

In het mondiale landschap presteert de EU beter dan haar concurrenten zoals China, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland en India, terwijl Zuid-Korea, Canada, Australië, de Verenigde Staten en Japan een prestatievoorsprong hebben op de EU. 

Binnen de EU is er sprake van voortdurende convergentie, waarbij minder presterende landen sneller groeien dan beter presterende landen, waardoor de innovatiekloof tussen hen wordt gedicht. 

Vijf EU-landen verbeterden hun prestatie met 25 procentpunten of meer, namelijk Cyprus, Estland, Griekenland, Italië en Litouwen. Zweden blijft de EU-innovatieleider, gevolgd door Finland, Denemarken en België, allemaal met innovatieprestaties die ver boven het EU-gemiddelde liggen.

België

De recente stijging van de Belgische innovatieprestaties is te danken aan sterke prestatieverbeteringen in verschillende indicatoren die gebruikmaken van gegevens van innovatie-enquêtes, maar ook in digitale vaardigheden, durfkapitaal en productiviteit van hulpbronnen. België scoort bovengemiddeld op de indicatoren die verband houden met klimaatverandering. 

De sterke punten van België liggen in aantrekkelijke onderzoekssystemen, gebruik van informatietechnologieën en koppelingen. De top-3 indicatoren omvatten: buitenlandse doctoraatsstudenten, innovatieve KMO’s die samenwerken met anderen, en ondernemingen die ICT-opleidingen geven.

Nederland

De prestaties van Nederland ten opzichte van de EU zijn in de loop van de tijd afgenomen, met name door een relatief sterke daling in 2021 als gevolg van verminderde prestaties op de verkoop van innovatieve producten, minder productinnovators, minder werkgelegenheid in innovatieve ondernemingen, minder PCT-octrooiaanvragen, en minder overheidssteun voor R&D van het bedrijfsleven. Nederland scoort bovengemiddeld op de klimaatgerelateerde indicatoren. 

De sterke punten van Nederland liggen in aantrekkelijke onderzoekssystemen, koppelingen en gebruik van informatietechnologieën. Tot de top-3-indicatoren behoren buitenlandse promovendi, publiek-private co-publicaties en internationale wetenschappelijke co-publicaties.

De redactie

Recent Posts

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

7 uur ago

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

10 uur ago

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

14 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

14 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

1 dag ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

1 dag ago