Categories: ActueelMarktprijzen

Metaalbedrijven zien winst afnemen

Roestvrijstaalbedrijf Aperam geeft aan dat vooral het dumpen van goedkoop staal in Europa door niet-Europese landen hun dwarsboomt. Zowel de omzet (1,1 miljard euro) als winst (57 miljoen euro) lagen lager in het tweede kwartaal dan in diezelfde periode in 2018. De winst lag wel hoger dan in het eerste kwartaal van 2019.

CEO Timoteo Di Maulo van Aperam geeft aan dat Aperam te maken had met een uitdagende markt. Import nam verder toe, waardoor er sterke druk kwam te staan op de prijzen. Volgens Di Maulo zijn de genomen maatregelen van de Europese Commissie tot zover nog niet doeltreffend, aangezien Indonesië nog steeds vrijgesteld is en de importquota juist omhoog zijn gegaan, terwijl de vraag is afgenomen.

Staalvraag

ArcelorMittal kende in het tweede kwartaal van 2019 een overgang van winst naar verlies. Waar het bedrijf in het tweede kwartaal van 2018 nog een winst van 1,69 miljard euro (1,865 miljard dollar) neer kon schrijven, was er dit jaar in het tweede kwartaal 405 miljoen euro (447 miljoen dollar) verlies. Topman Lakshmi N. Mittal van ArcelorMittal geeft aan dat het bedrijf last had van lagere staalprijzen in combinatie met hogere grondstofkosten. Ook blijft volgens hem de wereldwijde overcapaciteit een duidelijke uitdaging. Eerder paste ArcelorMittal daarom de capaciteit in Europa al aan. ArcelorMittal verwacht dat de vraag naar staal wereldwijd minder hard zal gaan groeien.

Winstverwachting aangepast

AMG zag het afgelopen kwartaal de omzet dalen tot 275 miljoen euro (304 miljoen dollar). De winst van 38 miljoen euro (42 miljoen dollar) van het eerste kwartaal ging in het tweede kwartaal over naar een verlies van 34,3 miljoen euro (37,9 miljoen dollar). Netto bedroeg het verlies 28,2 miljoen euro (31,1 miljoen dollar), terwijl in 2018 nog 15,7 miljoen euro (17,3 miljoen dollar) winst werd gemaakt. Naar aanleiding van de cijfers verlaagde AMG de winstverwachting voor het jaar 2019. Het bedrijf geeft aan dat op korte termijn hun resultaten invloed zullen ondervinden van lagere prijzen.

Eerder schreven we al over Trumpf, producent van plaatbewerkingsmachines, zij zagen de omzet stijgen, terwijl hun orderintake af nam.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago