Laser Zentrum Hannover ontwikkelt laserlasmodule voor koperproducten

Deze methode geeft volgens het Duitse LZH een perfecte las voor koper producten. De pre-puls laser is met name ontwikkeld voor het microlassen van smd’s op printplaten.  

Lassen non-ferro producten

Koperlegeringen worden veel toegepast in de elektronicaonderdelen. Aan deze producten worden hoge eisen gesteld op het gebied van de warmte-inbreng bij lassen. Het laser micro-lassen geeft over het algemeen een goede laskwaliteit. Echter, non-ferro metalen zijn moeilijk te lassen, vanwege de hoge reflectie van het materiaal en een plotselinge sprong in energie-absorptie bij het bereiken van de smelttemperatuur. Het laserlassen van koperproducten wordt nu alleen gebruikt na een ingewikkelde oppervlaktebehandeling.

Onderzoekers van het LZH hebben in samenwerking met Arteos GmbH, Ilfa, Neolase en Sill Optics dit nieuwe laserlasproces ontwikkeld. De zogeheten pre-pulse techniek met een piekvermogen van niet meer dan 1 MW en een pulslengte van slechts een paar nanoseconden brengt het laserlassen op koper op gang. De kort gepulste laser heeft een hoge graad van absorptie en zorgt voor

Repeteernauwkeurigheid

Experimenten met het pre-pulse prototype (van 13 x 9 x 4 cm) van het bedrijf NeoLase werden uitgevoerd op een koperen band van 80 micrometer dik en 2 mm breed. De repeteernauwkeurigheid is goed. Meer dan 200 herhaallassen gaf een constant en goed lasresultaat. ‘Dit is een groot succes’, vertelt ingenieur Anas Moalem, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het pre-puls-proces.

Het geeft een verbeterde precisie en kwaliteit. Afhankelijk van de las spotdiameter, kan het uitgangsvermogen van de laser worden verlaagd tot wel 40 procent. Dit betekent dat het gebruik van de compacte pre-pulse-module (13 x 9 x 4 cm) een energiebesparing in het kilowattbereik resultaat voor de IR-lassen lasers.

De ontwikkeling van het Laser Zentrum Hannover kwam tot stand via mkb-innovatie-project ‘Supreme” van het Duitse federale ministerie van onderwijs en onderzoek en wordt ondersteund door de bedrijven Arteos, Ilfa, NeoLase en Sill Optics.

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

11 uur ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

2 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

2 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

2 dagen ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

2 dagen ago