Actueel

HVL Metaalbewerking investeerde in BLM Adige buislaser

HVL Metaalbewerking uit Liessel heeft een buislaser van BLM Adige nu een jaar geleden in gebruik genomen en kijkt tevreden terug. Met de buislaser, die 12 m materiaal vanuit bulk automatisch kan verwerken, heeft HVL minder afval, bespaart het sterk op handlingkosten en behaalt het een hogere efficiency.

De BLM Adige buislaser LT8.20 kan buis, koker en profiel tot 40kg/m verwerken vanuit een bulkmagazijn aan de voorzijde en een step-by-step belader aan de achterzijde. De 12,5 m aanvoerlengte was een doorslaggevende reden om voor deze machine te kiezen.

Allrounder in metaal

HVL Metaalbewerking, onderdeel van HVL Metaal&Techniek, biedt een totaalpakket van plaatbewerking, constructiewerk, verspaning en montage onder één dak. Het bedrijf is in 28 jaar uitgegroeid tot een allround toeleverancier met 80 medewerkers. Het beschikt over een geavanceerd, deels geautomatiseerd, machinepark voor zowel plaatbewerking als verspaning. Naast toelevering van halffabricaten wordt een groot deel verder verwerkt in eindproducten, waarvoor HVL de engineering en assemblage in eigen huis uitvoert.

Uitbreiding

HVL Metaalbewerking beschikte al over een buislaser met een standaard aanvoerlengte van 6 meter. ‘Lange producten, zoals bijvoorbeeld constructieve delen voor aanhangwagens, zijn al gauw 7 m lang. We zijn daarom op zoek gegaan naar een tweede buislaser met een grotere aanvoerlengte waar we 12 m buis- en kokermateriaal aan één stuk in aan kunnen voeren. Grote voordeel van een grote aanvoerlengte is dat je meerdere kleine lengtes uit 12 m kunt nesten, waardoor je minder handling en minder afval hebt’, zegt Dennis van den Heuvel, supervisor lasersnijden plaat en buis.

BLM Adige buislaser LT8.20

BLM Group Benelux leverde vorig jaar oktober een LT8.20 buislaser met aanvoersysteem van 12,5 m bestaande uit een bulkmagazijn aan de voorzijde en step-by-step belader aan de achterzijde. ‘Omdat we veel series van gemiddeld 50 stuks vanuit bulk verwerken staat dat deel bij ons aan de voorzijde. Kleine aantallen of enkelstuks kan je dan aan de achterzijde invoeren of lopen over de andere buislaser’, vertelt Van de Heuvel. De LT8.20 heeft een capaciteit van ø 12 tot ø 240 mm en is uitgevoerd met een 3D-snijkop voor laskanten en andere afschuiningen.

Volbezet

HVL heeft de buislaser inmiddels een vol jaar in gebruik en zet deze in een continue workflow 14 uur per dag in. ‘Wat we het afgelopen jaar vooral hebben ervaren is de hoge snijsnelheid van de BLM Adige. Dat is vooral te danken aan de Active Tools waarmee BLM de procesparameters optimaliseert, zoals Active Tilt, Active Speed en Active Piercing.’ Hij is ook tevreden over de software. ‘Artube is wel de meest leidende software voor buislasersnijden. Met deze CADCAM software ontwerpen we alles in buis en koker. ProTube gebruiken we om te kijken hoe we een lengte zo gunstig mogelijk kunnen nesten.’

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

3 dagen ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

3 dagen ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

3 dagen ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

3 dagen ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

3 dagen ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

3 dagen ago