Actueel

EZK geeft R&D-steun aan acht consortia in de mobiliteitssector

Acht projecten vanuit de automotive-, maritieme- en luchtvaartsector krijgen in totaal 150 miljoen euro steun van het kabinet om te werken aan innovaties die het Nederlands vervoer schoner en slimmer maken.

Door de coronacrisis hebben bedrijven uit de mobiliteitssector minder R&D-middelen beschikbaar om te werken aan duurzame technologieën die moeten zorgen voor CO2-reductie. Begin dit jaar heeft FME samen met lidbedrijven en stakeholders zich daarom bij het kabinet hard gemaakt voor R&D-compensatie voor de mobiliteitssector. Dit heeft ertoe geleid dat het kabinet in korte tijd een mobiliteitsregeling heeft opgetuigd waarin 150 miljoen euro is gereserveerd voor duurzame mobiliteitsinnovaties.

Onlangs werd bekend welke voorstellen in aanmerking komen voor subsidie uit de mobiliteitsregeling. Zo wordt geld toegekend aan het waterstofproject in de automotive-sector waarvoor DAF penvoeder is en werkt Fokker Aerostructures als penvoeder aan het project ‘Thermoplasten voor een duurzame luchtvaart’. Binnen de toegekende R&D-projecten zijn ook tal van andere bedrijven – denk aan NXP, VDL, Bosal, Resato, Vanderlande, Airborne International, RH Marine Netherlands, Royal IHC, Damen en Wärtsilä actief betrokken.

Het grootste deel van de subsidie (63%) gaat naar de deelnemende bedrijven, waarmee de regeling aan haar doelstelling heeft voldaan om de teruggang in de R&D-uitgaven binnen deze sectoren op te vangen. Ook is er sprake van een brede samenwerking tussen private partijen en kennisinstellingen waardoor deze projecten in belangrijke mate gaan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de ecosystemen in de sectoren.

De redactie

Recent Posts

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

5 uur ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

7 uur ago

VNO-NCW: ‘We moeten nu de maakindustrie vergroenen’

‘We moeten nu de keuze maken de maakindustrie te vergroenen. Dat betekent: volle bak op…

8 uur ago

Digitale boost voor bedrijven in de maakindustrie

Het nieuwe, onlangs gestarte, ‘kleinprojectenfonds’ INDUSTR_I4.0 versnelt de digitale transitie binnen de maakindustrie in het…

9 uur ago

FME: ‘Technologisch leiderschap en concurrentiekracht Europees centraal stellen’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

9 uur ago

Stakingen Metaal&Techniek gaan door

De vakbonden startten op 22 april met een week vol stakingen in zes provincies, naar…

10 uur ago