Actueel

Europese Commissie stelt Chips Act voor

De Europese Commissie heeft een uitgebreide reeks maatregelen voorgesteld om de voorzieningszekerheid, veerkracht en technologisch leiderschap van de EU op het gebied van halfgeleidertechnologieën en -toepassingen te waarborgen. De European Chips Act moet het concurrentievermogen en de veerkracht van Europa versterken en zowel de digitale als de groene transitie helpen verwezenlijken.

De EU Chips Act zal voortbouwen op Europa’s sterke punten – toonaangevende onderzoeks- en technologieorganisaties en -netwerken, evenals tal van baanbrekende fabrikanten van apparatuur – en de zwakke punten aanpakken. De Act moet leiden tot een bloeiende halfgeleidersector, van onderzoek tot productie, en een veerkrachtige toeleveringsketen.

De Commissie denkt samen met de lidstaten en internationale partners 43 miljard euro aan publieke en private investeringen te kunnen mobiliseren en maatregelen te kunnen nemen om toekomstige verstoringen van de toeleveringsketens te voorkomen, voor te bereiden, erop te anticiperen en er snel op te reageren. Dit moet de EU in staat stellen haar huidige marktaandeel te verdubbelen tot 20 procent in 2030.

‘De Europese Chips Act zal ervoor zorgen dat de EU over de nodige instrumenten, vaardigheden en technologische capaciteiten beschikt om op dit gebied, naast onderzoek en technologie, een leider te worden op het gebied van ontwerp, fabricage en verpakking van geavanceerde chips, haar levering van halfgeleiders veilig te stellen en haar afhankelijkheid te verminderen’, aldus de Commissie.

De belangrijkste componenten

  • Het Chips for Europe-initiatief zal middelen bundelen van de Unie, de lidstaten en derde landen die zijn geassocieerd met de bestaande programma’s van de Unie, evenals de particuliere sector, via de verbeterde ‘Chips Joint Undertaking’, die het resultaat is van de strategische heroriëntatie van de bestaande ‘Key Digital Technologies Joint Undertaking’. Er zal 11 miljard euro beschikbaar worden gesteld om bestaand onderzoek, ontwikkeling en innovatie te versterken, om te zorgen voor de inzet van geavanceerde halfgeleiderinstrumenten, proeflijnen voor prototyping, testen en experimenteren met nieuwe apparaten voor innovatieve real-life toepassingen, om personeel op te leiden en om ‘een diepgaand begrip’ te ontwikkelen van het halfgeleiderecosysteem en de waardeketen.
  • Een nieuw kader om de voorzieningszekerheid te waarborgen door investeringen aan te trekken en de productiecapaciteit te vergroten, wat hard nodig is om innovatie in geavanceerde nodes, innovatieve en energiezuinige chips tot bloei te laten komen. Daarnaast zal een Chipsfonds de toegang tot financiering voor start-ups vergemakkelijken om hen te helpen hun innovaties te laten rijpen en investeerders aan te trekken. Het zal ook een speciale investeringsfaciliteit voor halfgeleiders in het kader van InvestEU omvatten om scale-ups en mkb-bedrijven te ondersteunen om hun marktuitbreiding te vergemakkelijken.
  • Een coördinatiemechanisme tussen de lidstaten en de Commissie voor het monitoren van het aanbod van halfgeleiders, het inschatten van de vraag en het anticiperen op de tekorten. De waardeketen van halfgeleiders wordt gemonitord door informatie van bedrijven te verzamelen om primaire zwakheden en knelpunten in kaart te brengen. Er komt een gemeenschappelijke crisisbeoordeling en de te nemen acties worden gecoördineerd vanuit een nieuwe toolbox voor noodgevallen.

 

De Commissie stelt ook een begeleidende aanbeveling aan de lidstaten voor: een instrument waarmee het coördinatiemechanisme tussen de lidstaten en de Commissie onmiddellijk van start kan gaan. Dit zal het vanaf nu mogelijk maken om tijdige en evenredige maatregelen voor crisisrespons te bespreken en te beslissen.

De redactie

Recent Posts

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

1 uur ago

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

4 uur ago

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

8 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

8 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

1 dag ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

1 dag ago