Categories: ActueelPlaatbewerking

Astronomen helpen Tata Steel bij kwaliteitscontrole

Het lijkt vreemd: een staalproducent die samenwerkt met sterrenkundigen. Toch ligt een samenwerking meer voor de hand dan op het eerste gezicht lijkt. ‘Tata Steel is een innovatief, hightech bedrijf’, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland bij de ondertekening. ‘Wij werken continu aan het ontwikkelen van nieuwe staalsoorten waarmee je bijvoorbeeld auto’s veiliger, maar tegelijk ook lichter en dus zuiniger kunt maken. Tot op moleculair niveau kunnen we het staal unieke eigenschappen meegeven.’

Tata Steel maakt gebruik van hoogwaardige technologie waaronder zogenaamde ‘smart technology’: slimme, nieuwe productietechnologieën die we zelf of in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven ontwikkelen.

Vervuiling op staal

Tata Steel zoekt naar oplossingen om automatisch zeer kleine (0,01mm) defecten en vervuilingen op te sporen aan de oppervlakten van duizenden vierkante meters staal. De staalplaten rollen in hoge snelheid van de productielijn.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) ontwikkelt wetenschappelijke instrumenten die de nachtelijke hemel voortdurend afspeuren op zoek naar zeer kleine veranderingen. Als astronomen een verandering waarnemen, onderzoeken ze die verder met verschillende soorten telescopen. Ze ontrafelen het licht dat van de verandering afkomt. Dit vertelt hen veel over de chemische samenstelling van sterren en planeten. De technieken van de sterrenkundigen zijn ook bruikbaar bij aardse toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld vervuilingen of defecten opsporen met behulp van de polarisatie van licht.

Supersnelle verwerking

NOVA en Tata Steel gaan onderzoeken in hoeverre de technieken die de astronomen ontwikkelen ook bij de uitdagingen van Tata Steel uitkomst bieden. Het gaat hierbij niet alleen om de extreem scherpe blik, maar ook om de supersnelle verwerking van grote hoeveelheden gegevens.

Detectietechnieken

Paul Groot, (hoogleraar sterrenkunde aan de Radboud Universiteit en voorzitter van NOVA): ‘Astronomen staan aan de basis van een aantal voor de maatschappij nuttige uitvindingen. Zo komt wifi voort uit de radio-astronomie en digitaliseert het Vaticaan hun bibliotheek met verwerkingstechnieken uit de sterrenkunde. Vandaag komt daar de samenwerking met Tata Steel bij. Onze detectietechnieken gaan hopelijk zorgen voor goede, duurzame producten.’

De redactie

Recent Posts

Subsidie voor verminderen CO2-uitstoot Nederlandse industrie

Een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de…

2 dagen ago

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal…

2 dagen ago

Maakindustrie Expo organiseert Hackathon

Evenementenhal Hardenberg transformeert in een dynamische hub voor innovatie en technologie tijdens de Maakindustrie Expo…

2 dagen ago

Nevi PMI eindelijk weer positief

De PMI-gegevens voor april toonden voor het eerst in twintig maanden een verbetering van de…

2 dagen ago

’10x klaar voor Industry 4.0′ start derde editie

Digitalisering is cruciaal voor het concurrentievermogen van MKB-maakbedrijven. Daarom maken Produmize en TNO nu alvast…

2 dagen ago

Vakbonden sturen kabinet ultimatum over verbetering vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbonden FNV, CNV en VCP geven minister Schouten (Pensioenen) een ultimatum. Het ministerie moet snel…

2 dagen ago