Actueel

Wereldwijde productie transmissiesystemen dankzij strategische partnerschap

De eerste revolutionaire doorbraak in transmissiesystemen sinds vijftig jaar – de Archimedes Drive van IMSystems – kan straks grootschalig en wereldwijd worden geproduceerd dankzij een strategisch partnerschap met Linamar. IMSystems haalt een drie miljoen euro series-A-investering op van Finindus, Linamar en InnovationQuarter.

De investering ondersteunt de commerciële lancering van de Archimedes Drive. En dankzij het lange-termijnpartnerschap met Linamar, een van ‘s werelds grootste onafhankelijke producenten van transmissiesystemen, kan IMSystems serieus opschalen richting massaproductie. De investering volgt na een eerdere investering van InnovationQuarter en ABB Technology Ventures in 2019.

De robotica ontwikkelt zich razendsnel en toch zijn de transmissiesystemen – de onderdelen die de robot laten bewegen – de afgelopen vijftig jaar nauwelijks veranderd. Daardoor blijven robots tot op heden relatief zwaar, complex, oncontroleerbaar en kostbaar. Met de Archimedes Drive introduceerde IMSystems de eerste grote doorbraak in transmissiesystemen in een halve eeuw. Het ‘hart’ van de robot functioneert nu veel nauwkeuriger, waardoor kracht stukken efficiënter wordt overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden. Met deze drive kan een productierobot tot veertig procent meer werk leveren in dezelfde tijd.

Robotproducenten kunnen nu o.a. deltarobots leveren met hogere bandbreedte en robots produceren die veilig met mensen kunnen samenwerken. IMSystems’ wil de automatiseringsindustrie ontwrichten met hun gepatenteerde Archimedes Drive.

Linamar zet haar ingenieursteam (McLaren) in om IMSystems bij te staan bij het ontwikkelen, testen en produceren van de Drives. Linamar investeert significant in het opzetten van productielijnen voor de productie en assemblage van de Drives, van kleine batches tot massaproductie. Dit partnerschap biedt IMSystems op lange termijn de nodige ondersteuning, middelen en geloofwaardigheid om een betrouwbare partner te worden voor grote producenten van robotica over de hele wereld.

Linda Hasenfratz, CEO van Linamar: ‘Gezien de groeiende wereldwijde trend van industriële automatisering en de voortdurende vraag naar betere, meer nauwkeurige roboticasystemen, verwachten we snel te kunnen schalen. IMSystems is een echte marktleider op dit gebied, dat geen serieuze doorbraak of significante innovatie heeft gekend in decennia.’

Na jaren van ontwikkeling, in samenwerking met toonaangevende roboticafabrikanten, start IMSystems vanaf 2022 met de commerciële productie; daarbij zal ze worden ondersteund door een langdurige productieverbintenis van Linamar. Naast productiecapaciteit zal de Series-A-investering IMSystems toegang geven tot in-house-expertise die door de nieuwe strategische partners wordt geleverd.

IMSystems’ CEO Jack Schorsch over de nieuwe investeerders: ‘Dit consortium brengt veel meer dan alleen kapitaal aan tafel. Van Finindus’ wortels en relaties in de Vlaamse staalindustrie, via Linamars wereldwijde capaciteit om hoogwaardige, performante onderdelen te produceren, tot het toonaangevende inzicht van ABB, hebben we diepgaande toegang tot het volledige proces, van ruwe staal tot de robots van onze klanten op de fabrieksvloer. Dat is een concurrentievoordeel dat moeilijk te evenaren is.’

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago