VVNH, FNV en CNV komen niet tot akkoord voor Cao Houthandel

Het overleg tussen de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen, FNV Meubel & Hout en CNV Hout en Bouw liep wederom spaak. Eerder liepen de cao-onderhandelingen in mei al vast. De laatste cao eindigde op 31 juli dit jaar, maar werd verlengd tot 1 januari 2010.

Volgens de VVNH presenteren de vakbonden alleen kostenverhogende voorstellen, terwijl volgens werkgevers kostenneutraliteit was afgesproken. Een loonsverhoging acht de VVNH onverantwoord omdat iedere kostenverhoging zal leiden tot verlies van arbeidsplaatsen.

Adv-dagen

Het overleg liep volgens CNV Hout en Bouw stuk, omdat de werkgevers verslechteringen voorstellen die niet alleen voor de duur van de crisis gelden, maar ook daarna in stand blijven. De bonden stellen een salarisverhoging voor van 1,25 procent met tijdelijke inlevering van één adv-dag in 2010. In 2011 zou dan het normale aantal adv-dagen weer moeten gelden.

Het bod van de werkgevers bestond uit een structurele loonsverhoging van 0,75 procent, plus een eenmalige uitkering van 0,7 procent per 1 juli. Maar dan moeten er wel structureel zestien adv-uren worden ingeleverd.

Werkgelegenheid

In 2009 zal in ieder geval geen cao-overeenkomst meer bereikt worden. In de eerste helft van januari komt wel een klein comité bijeenkomen om te praten over werkzekerheid en werkgelegenheid in de sector. CNV Houthandel en FNV Meubel & Hout en zullen blijven koersen op een koopkrachtbehoud.

De redactie

Recent Posts

VADO breidt uit met dubbele overname

VADO heeft haar portfolio van technologiebedrijven de afgelopen periode uitgebreid met twee nieuwe ondernemingen: Dutch…

3 dagen ago

Tweede generatie AGV’s moet inspelen op actuele uitdagingen

Siemens Nederland en VDL Automated Vehicles lanceren dit najaar de tweede generatie van hun geautomatiseerd…

4 dagen ago

Mogelijke uitbreiding ASML in Eindhoven

ASML, fabrikant van chipmachines, gaat mogelijk uitbreiden op de Brainport Industries Campus (BIC) Noord in…

6 dagen ago

Verdeeld beeld wereldwijde staalproductie

De wereldwijde staalproductie liet in maart een daling zien van 4,3 procent ten opzichte van…

6 dagen ago

Column Joachim Driessen: Onderhandelen

Ja, onderhandelen doen we elke dag of we nou willen of niet. Soms is het…

6 dagen ago

MBO Raad treedt toe tot Kenniscoalitie

De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is…

6 dagen ago