Actueel

‘Tata Steel blijft Russische kolen kopen’

De Indiase staalreus Tata Steel is doorgegaan met het kopen van steenkool uit Rusland. Dit terwijl het in april beloofde hiermee te stoppen. Persbureau Reuters meldt dat het bedrijf in mei 75.000 ton inkocht. Door het Europese invoerverbod van kolen uit Rusland kan deze grondstof in de hoogovens in IJmuiden al niet meer gebruikt worden.

Tata Steel kocht in mei voor 75.000 ton kolen. Volgens persbureau Reuters werden de kolen aangeleverd in Indiase havens Paradip en Haldia. De import is opmerkelijk omdat het staalbedrijf in april nog had aangekondigd geen Russische steenkool meer aan te kopen. ‘Om de productiecontinuïteit te waarborgen, hebben we alternatieve grondstoffenvoorraden ingekocht, aangezien transacties met Russische leveranciers en bankiers momenteel veel onzekerheden met zich meebrengen als gevolg van internationale sancties tegen Rusland’, zei een woordvoerder van Tata Steel toen.

Het bedrijf verklaart nu dat de levering in mei al was afgesproken voor de aankondiging dat Tata Steel met de import zou stoppen. Het importvolume lijkt dit te bevestigen. Volgens dataleverancier CoalMint zou Tata Steel in de eerste drie maanden van dit jaar 617.000 ton Russisch steenkool ingevoerd hebben. In april nam het 246.000 ton in ontvangst. In mei bedroeg de import dus een schijntje van dit volume.

Import Russische steenkool India stijg

India is een grote afnemer van Russische kolen. Het land is voor 70 procent van zijn elektriciteitsopwekking afhankelijk van deze grondstof. De laatste weken importeerde het land meer Russische kolen dan voorheen. Dit zou onder andere te maken hebben met de verkoopprijs. Door de Westerse sancties biedt het land kortingen tot dertig procent. Andere Indiase staalbedrijven hebben geen boycot van Russische kolen aangekondigd.

In Nederland is Tata Steel in de hoogovens in IJmuiden al lange tijd overgestapt van Russische import. In ons land heerst namelijk een Europese invoerverbod van kolen uit Rusland.

De redactie

Recent Posts

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

13 uur ago

Innovaties in de oppervlaktetechnologie

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks…

13 uur ago

EMO Hannover van zes naar vijf dagen

De duur van EMO Hannover 2025, de beurs voor productietechnologie, wordt ingekort van zes naar…

13 uur ago

Dalende trend in loonafspraken zet door

In april 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,8 procent. Dit ligt in lijn met de dalende…

14 uur ago

‘Robotiseren gaat verder dan robots implementeren’

Robotiseren, digitaliseren en circulariteit zijn mensenwerk. Robotiseren gaat verder dan het implementeren van robots. Vooral…

18 uur ago

Aantal faillissementen loopt op

In april zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, twintig meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, meldt…

18 uur ago