Actueel

Sterke ordergroei Duitse werktuigmachine-industrie

In het tweede kwartaal van 2021 is de orderontvangst in de Duitse gereedschapsmachine-industrie met 103 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De binnenlandse bestellingen stegen met 81 procent. De buitenlandse orders lagen 114 procent hoger dan het voorgaande jaar.

In de eerste helft van 2021 stegen de orders van Duitse leveranciers met 57 procent. De binnenlandse bestellingen lagen 38 procent hoger dan het voorgaande jaar, de buitenlandse 68 procent.

‘De industrie heeft de ommekeer veel dynamischer doorgemaakt dan aanvankelijk werd aangenomen en noteert ondanks enkele leveringsproblemen een sterke toename van haar orders’, aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken), over het resultaat. Hoewel de zeer hoge groeipercentages ook kunnen worden verklaard door de zwakke vergelijkingswaarden van het coronajaar 2020, heeft het ordervolume zich merkbaar hersteld en ligt het met vier  procent slechts iets onder het niveau van vóór de coronacrisis in 2019. De ontwikkeling is ook breed gedragen en toont de grote inhaalvraag bij investeerders uit de hele wereld aan.

Azië wordt nog steeds gedomineerd door de grote vraag uit China, dat goed is voor tweederde van de Aziatische ordervolumes. De zaken in de VS beginnen zich te herstellen. Er zijn steeds meer tekenen dat de orders van daar in de toekomst sterker zullen aantrekken. Ook Europa is merkbaar wakker geworden. Hier ondersteunen vooral fiscale beleidsmaatregelen met investeringsbevorderingsprogramma’s de vraag. Oostenrijk en Italië zijn goede voorbeelden. De binnenlandse markt volgt dit voorbeeld met enige vertraging. Over het geheel genomen is het niveau van de topjaren 2017/2018 echter nog niet bereikt.

‘Zonder de knelpunten en prijsstijgingen bij de bevoorrading met bijvoorbeeld elektronica, staal en plaatstaal zou nog meer mogelijk zijn’, vat Schäfer samen. Tegen de achtergrond van een herstel van de wereldeconomie wordt echter een verdere stijging verwacht. Dit heeft nu al gevolgen voor de productie in het lopende jaar. Door de aanzienlijke toename van het aantal orders komt Oxford Economics, de prognosepartner van de VDW, uit op een productiegroei van acht procent, twee procentpunten hoger dan in het voorjaar. Dit zou het volume voor het lopende jaar op 13,2 miljard euro brengen. ‘Er is echter nog een weg te gaan voordat we het topresultaat van 2018/2019 bereiken,’ zegt Schäfer. Op dat moment had de industrie een resultaat van zeventien miljard euro behaald.

De werkgelegenheid, een achterblijvende indicator van de economische ontwikkeling, daalt nog steeds. In juni had de sector bijna acht procent minder mensen in dienst dan het jaar daarvoor. Dat waren ongeveer 64.200 vrouwen en mannen. Het werktijdverkorting is grotendeels voorbij. ‘Toch vrezen wij ook voor het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, want onze industrie staat voor grote uitdagingen. Sleutelwoorden zijn de transformatie in de automobielindustrie, de energietransitie of de digitalisering. Om ze onder de knie te krijgen, hebben we de mensen nodig die dat kunnen,’ besluit Schäfer.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago