Sterke krimp materiaalgebruik

Dit blijkt uit de jaarlijkse BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang Nederland. Hierin onderzoekt BouwKennis de marktomvang van tien bouwdelen binnen de vier segmenten  woningbouw nieuwbouw, woningbouw renovatie, utiliteitsbouw nieuwbouw en utiliteitsbouw renovatie. Zo wordt tot op de vierkante meter nauwkeurig in kaart gebracht welke volumes zijn afgezet, hoe dit zich de komende jaren ontwikkelt, hoeveel van elke materiaalsoort per type gebouw verwerkt wordt, waar de materialen gekocht worden en wie de belangrijkste productconcurrenten zijn.

Wanneer gekeken wordt naar de woningnieuwbouw, blijkt dat er in 2013 ten opzichte van 2012 een bouwbrede daling plaatsvindt in diverse bouwdelen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de vraag naar materiaal sterk samenhangt met het aantal woningen dat er gereedkomt. In totaal zijn er in 2012 48 duizend nieuwe woningen opgeleverd. Uit de jongste prognoses van BouwKennis blijkt dat er de komende jaren een verdere daling aankomt. Het aantal gereedmeldingen zakt in 2013 naar 40 duizend. Het aantal gereedmeldingen bereikt in 2014 hoogstwaarschijnlijk zijn dieptepunt met 38 duizend woningen. Voor 2015 wordt een stijging naar 45 duizend nieuwe woningen verwacht.

De daling is uiteraard niet één-op-één door te vertalen in het materiaalgebruik. Het woningtype is hierbij bepalend en met name de verhouding tussen meer- en eengezinswoningen. Hierbij geldt tevens dat het type eengezinswoning bepalend is voor het aantal vierkante meters gebruikt materiaal. Er worden kleinere en goedkopere woningen gebouwd waardoor het materiaalgebruik sterker daalt dan 17 procent.

Dit verklaart onder andere de sterkere daling van aantal vierkante meters toegepast buitenkozijn en het aantal buitendeuren. Het verschil in gereedmeldingen tussen meer- en eengezinswoningen speelt tevens een rol in het verschil in daling van hellend dak ten opzichte van plat dak. De toepassing van isolatiemateriaal wordt relatief harder geraakt omdat er in een eengezinswoning gemiddeld meer isolatiemateriaal wordt verwerkt dan in een meergezinswoning.

De redactie

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

4 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

5 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

5 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

5 dagen ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

6 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

6 dagen ago