Categories: Actueel

Staalmarkt onder invloed van coronavirus

Dit blijkt uit Het StaalJournaal van Noviostaal van 14 februari. Het noodzakelijk wegblijven van medewerkers is de grootste oorzaak voor het stilleggen van de productie. Maar ook in de logistieke branche werden soortgelijke problemen ervaren, waardoor transportmogelijkheden van en naar China enorm beperkt werden. Als gevolg hiervan werd het ook lastiger onderdelen uit China naar Europa te exporteren en visa versa van Europa naar China. Daardoor liepen ook in Europa voorraden van gerede producten, bijvoorbeeld bestemd de Chinese automobielfabrieken, snel op.

Het coronavirus heeft dan ook effect naar twee kanten, want omdat inkopers van Europese toeleveranciers bang zijn dat de interne voorraden te hoog oplopen en tegelijkertijd de productie noodzakelijkerwijs wat beperkt moet worden, zijn deze wat voorzichtiger geworden met het plaatsen van nieuwe orders bij de staaltoeleveranciers. Door deze ontwikkelingen vermoeden diverse inkopers ook nog eens, dat op de wat langere termijn de prijzen weer zullen gaan dalen, want men vermoedt dat staalproducenten mogelijk minder orders gaan krijgen.

De staalmakers hebben echter de wind mee. De meeste fabrieken streven namelijk om voor warmgewalste coils naar een basisprijs van minimaal vijfhonderd euro per ton te komen en dat lijkt Noviostaal op termijn zeker niet onmogelijk. De orderboeken zijn kennelijk goed gevuld, want sommige fabrieken zijn sinds medio februari uit de markt gegaan. Bij al geplaatste bestellingen lopen de bevestigde levertijden bij veel producenten uit, soms zelfs fors, en bij de actuele offertes registreert Noviostaal langere levertijden dan voorheen. Voor verzinkt materiaal ontvingen zij bijvoorbeeld een aanbieding met een levertijd van elf tot dertien weken na opdracht.

De huidig geoffreerde importprijzen zijn niet echt concurrerend te noemen en deze gaan wellicht zelfs nog verder stijgen. Terwijl olieprijzen redelijk op en neer gaan zijn de prijzen voor grondstoffen als ijzererts en schroot stabiel tot stijgend. Zo is bijvoorbeeld schroot in Turkije in circa twee weken tijd met veertig euro per ton gestegen. Bovenop die gegevens hebben de Europese staalfabrieken ook nog een ander argument om hogere basisprijzen na te streven. Een aantal staalmakers, zoals VoestAlpine en ArcelorMittal, heeft onlangs financiële resultaten gepresenteerd, die absoluut niet florissant zijn te noemen. Op grond van deze situatie vermoedt Noviostaal daarom dat de producenten binnenkort voor leveringen in het tweede kwartaal prijsverhogingen zullen gaan aankondigen en dat zij zich bij de onderhandelingen voor nieuwe contracten erg stug zullen gaan opstellen. In het netwerk van Noviostaal wordt in meerderheid de mening gedeeld, dat prijzen zeker niet zullen gaan dalen, wellicht stabiel zullen blijven, maar meer waarschijnlijk snel zullen gaan stijgen.

Begin februari waren Turkse fabrieken met relatief interessante aanbiedingen op de Europese markt actief, waardoor importprijzen even wat afzwakten. Deze fabrieken hebben toen inderdaad wat tonnages in Zuid-Europa geboekt, maar ook enige grotere orders uit de Afrikaanse markt kunnen noteren, waardoor deze aanbiedingen inmiddels niet meer actueel zijn. Eind 2019 lagen de basisprijzen voor warmgewalste rollen staal in Noord-Europa rond de 415-430 euro per ton, maar deze zijn sinds begin januari gaan stijgen en in de loop van februari 2019 opgelopen naar circa 470-495 euro. Mocht binnen afzienbare termijn het coronavirus met succes bestreden kunnen worden dan zal de vraag naar staal weer gaan toenemen, waarmee de Europese staalfabrieken bij de prijsbesprekingen weer sterker zullen staan en mogelijk het gewenste prijsniveau kunnen bereiken.

Noviostaal geeft per 14 februari 2020 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 470 – 495
  • Koudgewalste coils: 555 – 570
  • Sendzimir verz. coils: 575 – 595
  • Kwartoplaat: 530 – 545

 
 

Deze maand stijgen de prijzen voor bijna alle soorten. De stijging loopt van 15 euro per ton voor Warmgewalste coils en Sendzimir verzinkte coils tot 20 euro per ton voor Koudgewalste coils. Kwartoplaat blijft gelijk ten opzichte van de staalprijzen in januari 2020.

NovioStaal

De redactie

Recent Posts

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

31 minuten ago

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

5 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

5 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

23 uur ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

23 uur ago

Ultimatum zwaar werk-regeling verlopen, acties dreigen

Het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen…

24 uur ago