Categories: ActueelMarktprijzen

Staalmarkt krijgt met hogere staalprijzen te maken

Opmerkelijke acties in een tijd waarin het normaal wat rustiger is en veel afnemers voorzichtig kijken naar wat de prijsontwikkelingen in de laatste 4 maanden van het jaar zullen zijn. Dit schrijft Lex Coenen, directeur van NovioStaal in zijn Het Staaljournaal van augustus.
De grotere Duitse fabrieken bleven zeer stug bij de prijsonderhandelingen en offreerden een basisprijs op het niveau op ongeveer 525-530 euro. Het Italiaanse ILVA echter verhoogde de basisprijs voor warmgewalste coils naar 520 euro en Marcegaglia zelfs naar 550 euro. De aankondiging van ILVA kan verklaard worden door de invloed van de nieuwe eigenaars (ArcelorMittal en Marcegaglia).

ArcelorMittal

Van ArcelorMittal wordt nogal veel verwacht in dit verband. ING publiceerde in juli een analyse over dit concern, waarin het zeer positief oordeelde over het bedrijf op zich, maar ook over de overname van ILVA, dat in dat bericht een “schone slaapster” werd genoemd. Inderdaad staat ILVA bekend als een zeer goede producent van hoogwaardige staal wat vooral in de automobiel- en witgoedindustrie gebruikt wordt. Maar tezelfdertijd was deze leverancier nou niet bepaald beroemd vanwege de veelal en lang uitlopende levertijden. Het zit de Italianen met hun aankondiging de prijzen naar boven aan te gaan passen overigens in die zin wel mee dat momenteel ook de importprijzen sterk aan het stijgen zijn. Dit ondanks het feit dat de dollar versus de euro zwakker geworden is. Die in waarde gedaalde dollar zou normaal gesproken binnen Europa juist uitnodigen tot de aankoop van meer importmateriaal.

Maar de werkelijkheid is anders. Natuurlijk zijn er de diverse heffingen op geïmporteerd staal, die de EU-Commissie in 2016 en 2017 heeft ingevoerd, die het kopen van meer import ontmoedigen. Maar de verhoging van de importprijzen wordt ook verklaard door hogere prijzen in Azië. De benchmark voor prijzen van warmgewalste coils in Azië is in 3 weken tijd met 10 procent gestegen. Onder andere in China is de markt sterk aangetrokken als gevolg van meer investeringen in de infrastructuur en de bouw. In de Verenigde Staten hebben diverse fabrieken recentelijk prijsverhogingen van 30 tot 40 dollar per ton aangekondigd voor leveringen in het vierde kwartaal. Nucor meldde zich als eerste, gevolgd door AK Steel en SSAB. Maar ook bij materiaal uit Turkije is een opwaartse trend zichtbaar.

Schrootprijzen

In Europa zijn de prijzen eveneens omhoog gegaan en wordt er nog meer stijging verwacht. Niet alleen als gevolg van de eerder genoemde importheffing op verzinkt materiaal, maar ook omdat zowel de erts- als schrootprijzen dezelfde ontwikkeling meemaken. (Red. Ook  de Vraag & Aanbod schrootenquête noteerde voor de maand augustsus voornamelike stijgend e prijzen) Voor een bepaald soort schroot werd medio augustus zelfs 330 euro FOB Rotterdam genoteerd. Voeg daarbij dat de levertijden van diverse Europese fabrieken behoorlijk lang zijn, dan is het alleszins reëel te verwachten, dat de staalmarkt in het vierde kwartaal met nog hogere prijzen te maken zal krijgen.

Tata Steel en ThyssenKrupp

In de komende maand, maar wellicht in het volgend kwartaal zal ook meer duidelijkheid gaan komen over de samenwerking tussen Tata Steel en ThyssenKrupp Steel Europe. De mogelijke fusie of joint venture van de beide staalgiganten komt nu dichterbij doordat Tata Steel in Engeland deze maand eindelijk een akkoord heeft kunnen sluiten over de pensioenregeling, wat voorheen een struikelblok bij de onderhandelingen tussen beide partijen was.

Noviostaal geeft per 21 augustus 2017 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 515-530
  • Koudgewalste coils: 615-635
  • Sendzimir verz. coils: 655-680
  • Kwartoplaat: 560-580


Deze maand zijn de prijzen voor bovenstaande staalsoorten hoger dan de maand juli. De prijsverschillen lopen uiteen van 0 tot + 15€ per ton vergeleken met de staalprijzen in juli 2017 .

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago