Productie Europese machine-industrie stabiliseert op 22,5 miljard euro in 2013

 Het economisch bureau van de Cecimo baseert zijn verwachting op een stijging van de hoeveelheid orders met 15 procent in het laatste kwartaal van 2012 in vergelijking met het derde kwartaal 2012. ‘Het lopende jaar is gematigd positief begonnen’, aldus Cecimo. De Cecimo vertelde op Villasimius ook dat de omzet van de Cecimo-landen (waaronder Nederland) steeds afhankelijker wordt van de export.

Export

Europese werktuigmachines zijn gevraagd en worden over de hele wereld verscheept. De export steeg vorig jaar met 9 procent naar een nieuw record van 18,6 miljard euro op een totale omzet van 22,2 miljard euro. Europese machines zijn uiterst concurrerend op de wereldmarkt en heeft een positief saldo van 10,5 miljard euro op de Europese handelsbalans.

Het tanende vertrouwen in de Europese economie heeft ook een impact op het verbruik van werktuigmachines. Het binnenlandse Europese verbruik aan gereedschapsmachines daalde in 2012 met ongeveer 2 procent ten opzichte van 2011.

Europees beleid

Cecimo is om die reden ingenomen met de sterke focus van de Europese Commissie over het industriebeleid in de maakindustrie. De Commissie heeft de ‘innovatieve productietechnologieën voor schone productie’ aangemerkt als een van de zes prioritaire gebieden als groei-instrument in Europa. De nieuw opgerichte ‘Task Force on Advanced Manufacturing’ moet dat mede stimuleren. Cecimo staat daarbij volledig achter de inzet van de EU om financiële instrumenten en leningen van de Europese Investeringsbank aan te wenden voor het upgraden van productielijnen naar de nieuwste technologieën. De associatie verwacht dat deze modernisering zal bijdragen tot een sterke stijging van de productiviteit en tegelijkertijd zorgen voor een impuls voor innovaties in de machine-industrie.

Volgens Cecimo-generaal Filip Geerts zal energie-efficiëntie een belangrijke rol spelen bij een wereldwijd concurrerende industrie.

 
CECIMO is de Europese vereniging van machinegereedschappen, van 15 Europese landen, waaronder Nederland. Deze 15 landen (afbeelding) vertegenwoordigen ongeveer 1.500 industriële bedrijven waarvan ongeveer 80 procent tot het mkb behoort. Samen zijn ze goed voor ongeveer 98 procent van de totale machinegereedschappenproductie in Europa en ongeveer een derde van de wereldproductie. In 2012 hadden ze bijna 150.000 werknemers in dienst en behaalden een omzet van 22,2 miljard euro.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

3 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

3 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago