Actueel

Precisietechnologie van belang voor kennisontwikkeling en innovatie

Precisietechnologie is een van de fundamenten voor de kennis- en innovatie-economie van Nederland. Dat bleek op 10 en 11 november tijdens de twintigste editie van de door Mikrocentrum georganiseerde Precisiebeurs. Een recordaantal exposanten, 320, presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. 

Foto: Mikrocentrum

Centraal stond het thema Precision Technology, the next twenty years waarbij de focus lag op de toekomst, maar ook het verleden en heden ruim aandacht kreeg. ‘We zijn ontzettend trots dat we samen met de gehele keten rondom precisietechnologie, op een verantwoorde wijze, het twintigjarig jubileum mochten vieren. Eindelijk konden we elkaar weer echt in de ogen kijken en, zoals we gewend zijn van onze vakbeurs, samen bijpraten over het vak, leren van elkaars ervaringen en geïnspireerd raken’, aldus Bart Kooijmans, Manager Precisiebeurs bij Mikrocentrum.

Het grote belang van precisietechnologie voor de snel veranderende maatschappij vormde de rode draad tijdens de Precisiebeurs. De technologie vormt dan ook inmiddels de stabiele basis van vele apparaten en componenten. De vakbeurs is in twintig jaar uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hightech industrie en speelt een belangrijke rol in het hightech ecosysteem. De samenwerkingen van de Precisiebeurs met Big Scienceprojecten als CERN, de Einstein Telescoop en de James Webb Telescoop, maar ook met grote internationale OEMs hebben voor een groot aantal opdrachten aan het bedrijfsleven gezorgd en doen dat nog steeds. De grens van precisietechnologie is echter nog niet lang bereikt. Ontmoeten, samenwerken en kennisdelen zijn onmisbaar voor innovatie en economische groei.

Jubileummagazine

In samenwerking met de Provincie Noord-Brabant gaf Mikrocentrum een jubileummagazine uit ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Precisiebeurs. In dit magazine delen diverse bekenden van de Precisiebeurs hun herinneringen en visie op de beurs, maar zij kijken ook naar de ontwikkeling van precisietechnologie door de jaren heen en geven hun visie op de trends voor de toekomst.  

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten. Zij vertegenwoordigen een breed scala aan specialismen, waaronder fijnmechanica, motion-control, precisiebewerkingen en gereedschappen, mechatronica, optica, meettechnologie, oppervlaktetechnologie en system supply. Nieuw deze editie was het netwerkcafé waar men laagdrempelig vertegenwoordigers van kennis- en netwerkinstellingen kon ontmoeten. ‘Wat mij opviel tijdens een rondje over de beurs is de honger naar precisie’, vertelt Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum. Die is na twintig jaar niet verdwenen, die neemt eigenlijk alleen maar toe. ‘Net als de complexiteit”, voegt Bart Kooijmans daaraan toe. “Bedrijven in de sector moeten met steeds meer facetten rekening houden, zoals contaminatie control en het bereiken van een optimale reinheid, maar ook de toenemende vraag naar verregaande miniaturisatie en meetbaarheid. Die facetten kunnen we niet meer als apart beschouwen. Dat maakt samenwerking essentieel en de beurs speelt daarin een belangrijke rol.’

De redactie

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

4 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

6 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

6 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

6 dagen ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

6 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

6 dagen ago