Opleiding CE consultant machinebouw aangepast aan nieuwe Machinerichtlijn

De opleiding CE-consultant voor de machinebouw is van oudsher een opleidingstraject waarin de cursist wordt opgeleid tot CE-consultant voor de machinebouw. De betrokken docenten spreken vanuit hun eigen ervaring die zij hebben opgedaan in de beroepspraktijk en zijn hierdoor in staat ook concrete vragen vanuit het bedrijf van de deelnemers te beantwoorden.

Technisch constructiedossier
De opleiding voor het jaar 2009 is specifiek afgestemd op de nieuwe Machinerichtlijn, die van kracht werd in juni 2008 en die een overgangstermijn heeft tot 29 december 2009.

Ir. Andries Brakke, directeur-eigenaar van IAB Ingenieurs en ontwikkelaar van de opleiding: ‘Vooral het technisch constructiedossier is een aandachtspunt. In feite zal iedereen die ooit met de Machinerichtlijn te maken had, het TCD ter hand moeten nemen en opnieuw afstemmen op de nieuwe Machinerichtlijn. Ook de machinebouwer die tot dusver met uitsluitend een IIB-verklaring konden leveren, moeten straks een technisch constructiedossier gaan opstellen. In deze nieuwe opleiding hanteren we hiervoor het uitgangspunt: gewoon beginnen. In plaats van theoretische verhandelingen gaan de deelnemers dus heel concreet aan de slag met een constructiedossier – hetzij hun eigen, hetzij een dossier dat ze van mij krijgen – en komen hierdoor ‘vanzelf’ alle onderwerpen tegen die van belang zijn. Bijvoorbeeld het uitvoeren van risicobeoordelingen, de nieuwe normen voor veiligheidsbesturingen, de gebruikershandleiding en de EG-verklaring van overeenstemming.’

De opleiding omvat tien dagen verspreid over een aantal maanden en is zowel theoretisch als (sterk) praktisch van aard. De eerste bijeenkomst is op 9 februari 2009, de laatste op 26 juni. Alle trainingsdagen worden gehouden in Appingedam.

De redactie

Recent Posts

‘Robotiseren gaat verder dan robots implementeren’

Robotiseren, digitaliseren en circulariteit zijn mensenwerk. Robotiseren gaat verder dan het implementeren van robots. Vooral…

1 uur ago

Aantal faillissementen loopt op

In april zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, twintig meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, meldt…

1 uur ago

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

5 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

6 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

6 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

6 dagen ago