Ondernemers merken gevolgen van kredietcrisis

In samenwerking met Het Financieele Dagblad laat Nyenrode Business Universiteit ieder kwartaal onderzoek doen onder Nederlandse bedrijven en leidinggevenden. Deze keer had de Monitor de kredietcrisis tot onderwerp. Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2, is gebruikgemaakt van 526 respondenten uit het bedrijfsleven.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 44 procent van de ondernemers en 36 procent van de leidinggevenden denkt dat de ergste economische crisis nog moet komen. Slechts de helft van de Nederlandse ondernemers en managers heeft vertrouwen in het optreden van de Nederlandse banken.

Ups en downs

Ondanks de kredietcrisis, is er ook vertrouwen bij de ondernemers en managers: De meeste respondenten verwachten dat de crisis tijdelijk zal zijn. Het kapitalisme heeft altijd zijn ups en downs gekend. Dat er nu een kredietcrisis is, betekent niet het failliet van het kapitalistische systeem, zo zegt bijna 70 procent van de ondervraagden. Bovendien denken de meesten van hen dat hun bedrijf sterk genoeg is om redelijk ongeschonden uit de crisis te voorschijn te komen. Zo verwachten ze bijvoorbeeld niet dat ze medewerkers zullen moeten ontslaan.

Geld lenen

Toch merkt de meerderheid van de respondenten dat de kredietcrisis het eigen bedrijf op dit moment enigszins of in grote mate beïnvloedt. En ze houden rekening met de negatieve gevolgen van de crisis. Zo zal het voor bedrijven moeilijker worden om geld te lenen, verwacht een groot deel van de ondernemers en managers. De rente op leningen zal (zeker) stijgen, verwacht 54 procent van de ondernemers en 58 procent van de managers. De winstgevendheid  van het bedrijf zal naar verwachting sterk dalen, denkt 24 procent van de ondernemers en 23 procent van de leidinggevenden.

Vertrouwen in de overheid

Een kwart van de ondernemers en een derde van de ondervraagde leidinggevenden is van mening dat Nederland door de kredietcrisis in een recessie zal belanden. Vertrouwen in de overheid is er wel: de meerderheid van de ondervraagden is positief gestemd over hoe de Nederlandse overheid de crisis tot nu te heeft aangepakt.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

19 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

20 uur ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

20 uur ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

22 uur ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago