Oerlikon introduceert nieuwe generatie coatings

Dat Baliq beter presteert dan de huidige in de markt beschikbare coatings komt volgens Oerlikon omdat deze ‘coatingsfamilie’ op vele manieren kan worden aangepast om op maat, gebruikersspecifieke toepassingen te dienen. In vergelijking met onbehandelde gereedschappen, gaan gecoate instrumenten veel langer mee en maken deze aanzienlijk hogere snijsnelheden mogelijk.

Oerlikon Balzers legde de industriële basis voor deze stappen 35 jaar geleden, toen het de Balinit coating generatie introduceerde. ‘Net als andere markt-gangmakers is Balinit altijd de norm geweest in de coating-technologie. Met Baliq, deponeren we de nieuwste industriestandaard als aanvulling op de uitgebreide mogelijkheden die de Balinit coatings al boden’, aldus Oerlikon Balzers.

Microtools

Tot nu toe is het onmogelijk geweest microtools werkelijk verdienstelijk te coaten. Maar uitgebreide tests uitgevoerd in samenwerking met klanten hebben aangetoond dat Baliq in staat is dit te klaren. Het resultaat mag er zijn, verlenging van de levensduur van deze speciale en dure micro-boren met dertig keer en meer. Het geheim van deze verbeteringen is het ongebruikelijk gladde oppervlak en de extreme hardheid, dikte, slijtsterkte en hechting van Baliq coatings.

Sputteren en arc evaporation

De basis van deze combinatie van kwaliteiten is de S3P procestechnologie die Oerlikon Balzers heeft ingevoerd. In een enkel proces, integreert S3P de eerder niet-combineerbare kwaliteiten van de twee coating technologieën, sputtering en arc-evaporation.

Sputteren is een techniek om een dunne laag aan te brengen. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om de reflector aan te brengen van een cd of dvd, de metaallaag op een chipszak, antireflectie- of reflectielaag op een zonnebril, het achtercontact van een dunnelaagzonnecel, de geleiders in een IC, lagen op hoogrendementsglas, enzovoort. De techniek vindt plaats in hoog vacuüm waarin argon wordt gebracht.

Een aparte vorm van evaporation is arc evaporation. Aan de binnenkant van de vacuümkamer zitten stukjes vast metaal die je op het product wilt dampen. Door middel van een elektrische ontlading schieten er ionen van het materiaal af, die op het product neerslaan. Deze methode zorgt voor een zeer goede hechting aan het product.

Oerlikon Balzers

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

4 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

4 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

4 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

4 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

5 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

5 dagen ago