Nieuw hallenconcept EuroMold koppelt 3D-printen aan gereedschapsmakerij

De 2014-editie van EuroMold kijkt veel breder dan alleen naar additive manufacturing, het thema dat de laatste jaren op de beurs in Frankfurt steeds meer aandacht heeft gekregen. Industrie 4.0, high tech made in Germany,  maar ook tal van innovaties in ontwerpsoftware zijn voor de beurs belangrijke thema’s. Het hart van de komende editie wordt echter het paviljoen in hal 8, waar onder de noemer ‘Sterk in vormenbouw door additive manufacturing’ een groot aantal exposanten voorbeelden laat zien hoe traditionele sectoren zoals de gereedschapmakerij kunnen profiteren van de nieuwe productietechniek.

Eén van de deelnemers hieraan is LBC engineering, verleden jaar overgenomen door Renishaw. LBC Engineering heeft al jarenlange ervaring met additive manufacturing-technologie en produceert onder andere matrijsinserts om spuitgietmatrijzen meer koelcapaciteit te geven. In het paviljoen is ook te zien hoe je 3D-printen kunt integreren in bestaande waardeketens. In dezelfde hal 8 komt ook een ander belangrijke thema aan bod, namelijk lichtgewicht constructies ontwerpen en bouwen. Hieraan gekoppeld is een paviljoen met nieuwe, lichtere materialen.

Meer dan 1.000 exposanten

EuroMold stabiliseert dit jaar rond de 1.000 exposanten, ongeveer net zoveel als verleden jaar. Het aantal exposanten van buiten Duitsland is ongeveer de helft, wat het internationale karakter van de beurs onderstreept. Zestig van deze buitenlandse exposanten neemt dit jaar voor het eerst deel aan EuroMold. Het merendeel zijn Portugese matrijzenmakers, maar ook de Nederlandse delegatie laat zich dit jaar zien. In totaal nemen er achttien Nederlandse bedrijven aan de beurs deel, onder wie Felixrobotics, LMI Technologies, TNO en Somos Materials by DSM.

Zo laat Additive Industries uit Eindhoven al een klein stukje zien van de industriële 3D-printtechniek voor metaal die momenteel ontwikkeld wordt. Het wordt de eerste keer dat Additive Industries bezoekers een sneak preview van deze nieuwe machine toont. Het gaat hier om een integrale totaaloplossing. Daarnaast presenteert het platform een roadmap voor de technologie-uitrol tot 2020. Ook de Nederlandse fabrikant van 3D-printers voor kunststof onderdelen Leapfrog presenteert zich op EuroMold met een nieuwe 3D-printer. Vanuit België is Materialise weer prominent aanwezig op de beurs. Eén van de thema’s hier is de nieuwe versie van 3-maticSTL, waarmee designaanpassingen, lichtgewicht modellen en 3D-texturen gecreëerd kunnen worden op STL-niveau. In totaal nemen er vier bedrijven uit België deel aan EuroMold.

Industrie 4.0

Uiteraard besteedt ook EuroMold aandacht aan het andere actuele thema in de Duitse industrie; Industrie 4.0 Dat gebeurt vanuit de invalshoek dat Industrie 4.0 een mogelijkheid schept voor mass customization, het personaliseren van massaproductie. ‘De technologie hiervoor wordt alsmaar efficiënter en geavanceerder’, zegt Eberhard Döring, beursorganisator. ‘Gepersonaliseerde sportschoenen en custom made hoesjes voor smartphones worden steeds populairder. Fabrikanten versterken hiermee de kracht van hun merk en genereren nieuwe business. Andere industrieën kunnen leren van deze trend.’ Die mogelijkheden laat EuroMold zien met cyberfysische systemen die ontstaan door alles via internet met elkaar te verbinden.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

3 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

3 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

4 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

4 dagen ago