Actueel

Neergaande trend industriële productie nog niet gekeerd

De afgelopen maanden zijn de vooruitzichten voor de industrie wat verbeterd dankzij een zachte winter, de heropening van de Chinese economie en regeringen die de volatiliteit in energieprijzen voor consumenten en bedrijven beperken. Toch is de neergaande trend in de industriële productie nog niet gekeerd. Dat blijkt uit een analyse van ING Research.

Tags:

De sector kent twee gezichten: zo lag de januariproductie in de chemie ruim een vijfde en in de basismetaal ruim een kwart lager dan een jaar geleden, terwijl de auto-industrie juist ruim een vijfde meer produceerde. Aan het begin van productieketens blijft de productie onder druk staan door aanhoudende afbouw van overtollige voorraden en de nog altijd relatief hoge energie- en materiaalprijzen. Aan het eind van ketens hebben de prijsstijgingen een minder grote invloed op de kostprijs en zijn producenten voorlopig nog bezig met het wegwerken van productieachterstanden. Nu de internationale ketenverstoringen oplossen, hebben zij meer ruimte om de productie op te voeren, zolang de vraag overeind blijft. De af te leggen weg omhoog uit het dal zal door een wegebbende inhaalproductie echter minder steil zijn dan de afgelegde weg naar beneden, waardoor de totale industriële productie pas in 2024 weer op (jaar)groei uitkomt.

Lichte krimp bouwsector verwacht

De groei van de bouwproductie is de afgelopen jaren gestaag afgenomen. In het laatste kwartaal van 2022 steeg het bouwvolume echter toch nog (verrassend) met 2,3 procent ten opzichte van de voorgaande periode, al kwam daar in januari wel een kleine correctie op (-0,9% t.o.v december). Door de gestegen bouwkosten, hogere rente en een terughoudende consument zal de nieuwbouw van woningen in 2023 en 2024 afnemen. Begin november 2022 heeft de Raad van State besloten dat de vrijstelling voor bouwwerken voor stikstofuitstoot niet meer geldt. Het maakt nieuwe woningbouwprojecten niet onmogelijk, maar het aantal vergunningen lijkt er wel duidelijk door onder druk te staan. Zo daalde het aantal vergunningen in januari met een kwart ten opzichte van een jaar geleden. Daarentegen zorgen de hoge energieprijzen voor extra vraag naar energiebesparende bouwwerkzaamheden in de installatie- en onderhoudsmarkt. Het ondernemersvertrouwen was in de bouw in maart 2023 nog steeds positief maar wel iets gedaald. We verwachten daarom dit en volgend jaar slechts een bescheiden krimp van het totale bouwvolume.

Tags:
De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

4 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

4 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

4 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

4 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

4 dagen ago