Nauwere band onderwijs en industrie absoluut noodzakelijk

Dat was de boodschap van Ineke Dezentjé-Hamming, voorzitter van de FME, op de najaarsbijeenkomst van stichting Verspanersforum. Die vond plaats bij DAF Trucks in Eindhoven en droeg als thema ‘De Maakindustrie en technisch onderwijs zijn de drijfkurken voor Nederland.’

Omslag in Den Haag

Ineke Dezentjé merkt een omslag in het denken in Den Haag. ‘De politiek zag enkele jaren geleden het tekort aan vakmensen nog als een probleem van het bedrijfsleven. Nu bemerk ik een ommekeer. De politiek ziet in dat de verdienkracht van Nederland uit de maakindustrie moet komen.’ De industrie zal jongeren een baanperspectief moeten bieden; de overheid zal ervoor moeten zorgen dat jongeren de goede opleiding kiezen. Het bedrijfsleven zelf kan daar eveneens aan bijdragen. De FME-voorzitter riep de bedrijven op actiever samen te werken met het onderwijs. De verstrengeling moet hechter worden. ‘Ga voor de klas staan, breng de passie over. We moeten appelleren aan de droom van jongeren.’

Uitdagender

Ook Adrie Pijnenburg van het Consortium Beroepsonderwijs vindt dat de industrie nog beter het onderwijs kan ondersteunen. Het consortium is samen met 200 vmbo- en 41 mbo-scholen bezig het technisch onderwijs beter te laten aansluiten op de belevingswereld van de jongeren. ‘We maken techniekonderwijs uitdagender.’ Een van de initiatieven die het consortium heeft genomen is het ontwikkelen van een techno skills generator. Leerlingen kunnen hier digitaal kenniskaarten opvragen waarop ze tekst en uitleg over tal van bewerkingen krijgen. Pijnenburg bestempelt het initiatief als een soort Wikipedia voor de maakindustrie.

Bedrijven uit de industrie kunnen hieraan bijdragen door zo actueel mogelijk materiaal beschikbaar te stellen. Er is een digitaal systeem beschikbaar waarmee bedrijven heel eenvoudig de kenniskaarten van nieuwe informatie kunnen voorzien.

Ambities

Het Verspanersforum zelf blijft ondertussen doorgaan met zowel ijveren voor meer jongeren die voor het verspanersvak kiezen als ook met opleidingen aanbieden voor zittende medewerkers. Oprichter Gerrit van der Linde liet weten dat een van de grote ambities van de stichting is over een eigen opleidingsruimte te kunnen beschikken. “We zoeken hier de financiële middelen voor.”

www.verspanersforum.nl

Franc Coenen

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

3 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

4 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

4 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

4 dagen ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

5 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

5 dagen ago