Metaalunie blij met lastenverlichtende maatregelen Miljoenennota 2010

Met het opnieuw openzetten van de verliescompensatieregeling tot 2006 is een vurig pleidooi van de Metaalunie in vervulling gegaan. Dit maakt het voor ondernemers mogelijk om ondanks verlies in 2009, met behulp van behaalde winsten in 2006 of 2007, toch te kunnen investeren.

WBSO

Ook de verruiming van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en het verhoogde budget hiervoor, zijn een positief signaal naar mkb-ondernemers. Dit geldt eveneens voor de vervroegde willekeurige afschrijving op nieuwe investeringen, die in het kader van de crisismaatregelen gold voor 2009 en nu wordt verlengd naar 2010 en 2011.

Scholingsafdracht voor werkenden

Ook positief noemt de Metaalunie de verruiming van de scholingsafdracht voor werkenden, de versoepeling van de inleners en ketenaansprakelijkheid en het uniformeren van het rugzakje met geld op 5.000 euro voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Jammer blijft het volgens de Metaalunie dat het kabinet bij dit laatste voor de verdere uitvoering een veertigtal gemeenten plannen laat indienen en niet kiest voor samenwerking met de technische sectoren, die al een concreet uitgewerkt plan op tafel hebben liggen.

Innovatiebox

De omvorming van de Octrooibox tot Innovatiebox, waarmee opbrengsten uit innovaties tegen een lager tarief worden belast, maakt innovaties aantrekkelijker. Hetzelfde geldt voor de invulling van de MKB-Enveloppe, die investeringen voor het mkb gemakkelijker maakt.

MKB-winstvrijstelling

Het verhogen van de MKB-winstvrijstelling in de Inkomstenbelasting van 10,7 naar 12 procent is een goede zaak voor bedrijven die winst maken, vindt de Metaalunie. Dit geldt eveneens voor het loslaten van het urencriterium hierbij. Het streven naar één simpeler regeling voor alle vergoedingen die werknemers van de werkgever ontvangen, is een goede zaak. De Metaalunie plaatst echter vraagtekens bij de uitwerking daarvan, die naar verwachting wel makkelijker maar niet voordeliger zal zijn.

Zorg, WW en WAO/WIA

De Metaalunie vindt het een slechte zaak dat werkgevers moeten opdraaien voor de oplopende kosten in de zorg, de WW en de WAO/WIA. Dat de kosten van WW-uitkeringen stijgen ten gevolge van het grotere beroep dat op deze regeling wordt gedaan, begrijpt de Metaalunie. De ondernemersorganisatie vraagt zich echter wel af waarom de door werkgevers en werknemers in het verleden opgebrachte premies in de WW-fondsen niet worden aangewend.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

3 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

3 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

4 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

4 dagen ago