Actueel

KVK: Meeste bedrijven zien zonnige toekomst

Bedrijven zijn voor het overgrote deel positief als het gaat om de toekomst voor de komende twaalf maanden. Kleinere bedrijven zijn iets minder positief dan grotere bedrijven. Ze hebben ook wat meer behoefte aan financiering dan grotere bedrijven. 

Foto: Tata Steel

Dit blijkt uit extra vragen in de Conjunctuurenquête Nederland, uitgevoerd door het CBS en KVK. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin juli 2021 verzameld. Verder zijn bedrijven in vervoer en opslag het vaakst positief, hetzelfde geldt voor Noord-Brabant en Utrecht.

86,4 procent van de kleinere bedrijven met tussen vijf en twintig werknemers ziet het positief in als het gaat om hun vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Voor alle bedrijven inclusief grotere is dat 89,3 procent. Van de kleinere bedrijven die het zonnig inzien, heeft 9,4 procent financiering nodig. ‘Denk hier aan groeifinanciering voor investeren in bedrijfsmiddelen en werkkapitaal voor voorraden en personeelskosten,’ aldus KVK adviseur Angèle Magré.

Van de kleinere bedrijven met een ongunstige verwachting zoekt slechts een klein deel, 2,4 procent, extra geld. Magré hierover: ‘Bijvoorbeeld financiering van werkkapitaal voor betalingsachterstanden aan leveranciers, verhuurder en belastingen. Is de periode van uitstel of tijdelijke huurverlaging voorbij, dan moeten betalingen weer starten. De grotere bedrijven hebben hoogstwaarschijnlijk geleerd van de kredietcrisis en hebben meer vet op hun botten.’

Stoppen met schuld

Kleinere bedrijven stoppen in vergelijking met grotere bedrijven het meest met een schuld, maar het gaat om een relatief beperkt aantal bedrijven. In de horeca stoppen relatief het meeste bedrijven zonder faillissement, maar met een restschuld (0,4%), gevolgd door handel (0,3%), bouwnijverheid (0,1%) en overige branches (<0,1%). Ondernemers verwachten een laag percentage faillissementen (0,1%) en dat geldt voor alle bedrijfsgroottes. Een vooruitzicht op een faillissement komt het meest voor bij de bedrijfstak overige dienstverlening 0,9 procent; gevolgd door handel 0,2 procent en de industrie 0,2 procent. Angele Magré: ‘De financiële ondersteuning door coronaregelingen NOW, TVL en belastinguitstel beperkt mogelijk het aantal faillissementen.’

Diensten en handel optimistisch

Bedrijfstakken met gunstige vooruitzichten en die geen financieringsbehoefte hebben, zijn de specialistische zakelijke diensten (85,3%), handel (83,7%), verhuur en overige zakelijke diensten (82,8%). Ook Informatie en communicatie (81,9%) en de bouw (81,8%) zijn positief gestemd. Een positief vooruitzicht mét financieringsbehoefte melden vooral de bedrijfstakken verhuur en handel in onroerend goed, delfstoffenwinning, vervoer en opslag, cultuur, sport en recreatie en horeca.

Regionale trends

Ondernemers in Noord-Brabant (84,6%) zien de toekomst positief tegemoet en hebben geen financieringsbehoefte. Daarna volgen Overijssel (82,2%), Groningen (81,4%), Utrecht (80,4%) en Gelderland (80%).

De top 5 regio’s met gunstige vooruitzichten en een financieringsbehoefte zijn Friesland (14,9%), gevolgd Flevoland (12,1%), Utrecht (11,1%), Zeeland (10,6%) en Drenthe 10,1%. Van de regio’s met niet gunstige vooruitzichten en wel financieringsbehoefte is dit deTop 5: Limburg (3,3%), gevolgd door Zeeland (2,3%), Drenthe (2,1%), Noord-Holland (1,7%) en Zuid-Holland met 1,4 procent.

Angele Magré: ‘Het gaat in alle regio’s om relatief lage percentages met ongunstige vooruitzichten in combinatie met een financieringsbehoefte. Limburg is hier koploper met ruim drie procent. Dat staat los van de watersnoodramp van half juli, want het onderzoek is begin juli gedaan.’

Ondernemers uit Utrecht (0,4%) hebben het meest te maken met bedrijfsbeëindiging zonder faillissement maar wel met een restschuld, gevolgd door Overijssel (0,3%), Friesland (0,2%), Flevoland (0,1%) en Zuid-Holland (0,1%). Flevolandse ondernemers (0,5%) verwachten het vaakst failliet te gaan, gevolgd door Friesland (0,4%), Noord-Holland (0,2%) en Limburg (0,2%).

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

24 uur ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago