Actueel

Is een skillspaspoort een optie voor de maakindustrie?

De arbeidsmarkt is dynamischer dan ooit: banen veranderen steeds sneller. Een deel van de beroepen die we over 10 jaar hebben bestaat nu nog niet eens. Mensen in onze bedrijven leren voortdurend nieuwe skills. Diploma’s zeggen dus steeds minder over wat iemand nou echt kan.

Skills (kennis, vaardigheden en houding) van een medewerker zeggen veel meer. Maar hoe weet je als werkgever welke skills iemand heeft? En hoe toon je als (potentiële) medewerker aan dat je bepaalde skills hebt?

Een skillspaspoort kan medewerkers en bedrijven daarbij helpen. Het geeft inzicht in wat mensen daadwerkelijk kennen en kunnen. Daarmee vergroot het de vijver aan potentiële kandidaten voor een functie. Daarnaast kan een skillspaspoort medewerkers meer zelfvertrouwen en regie over hun eigen loopbaan geven. Niet voor niets zien we overal initiatieven ontstaan rondom skills en het skillspaspoort.

Verkenning

Tegelijk is invoering van een skillspaspoort geen eenvoudige zaak. Er kleven best wat haken en ogen aan. FME en Koninklijke Metaalunie hebben daarom adviesbureau Boer & Croon gevraagd een verkenning te doen naar de eventuele introductie van een skillspaspoort voor de maakindustrie. Is het de moeite waard voor onze sector om ermee aan de slag te gaan? Boer & Croon interviewde ruim 20 centrale spelers in onze achterban en experts. Daarnaast deden zij uitgebreide deskresearch naar diverse initiatieven in binnen- en buitenland en de stand van het onderzoek. In het rapport beschrijven zij de kansen, uitdagingen en noodzakelijke randvoorwaarden voor een skillspaspoort voor de maakindustrie.

Hoe nu verder?

De beweging naar een skillsgerichte arbeidsmarkt is een belangrijke ontwikkeling en het biedt volop kansen voor onze bedrijven en medewerkers. Een skillpaspoort kan daar zeker behulpzaam bij zijn. We brengen daarom het skillspapoort in als thema voor de strategische agenda met de vakbonden. Graag willen we dit de komende jaren in samen verder verkennen.  

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago