Forceerbedrijf Orfa Visser automatiseert forceren

De kerncompetentie van de metaalbewerker uit Dronten is het forceren, een specialisme wat volgens Visser maar weinig bedrijven beheersen. Daarnaast beschikt het bedrijf over dieptrekpersen, moderne gerobotiseerde las straten, een laser snijmachine en speciaalmachines in verschillende soorten.

Automatisering

Voor de automatisering van het logistieke proces werkt het bedrijf samen met gespecialiseerde bedrijven. Een rondleiding door de fabriek toont een aantal robots en productiecellen. Visser vertelt dat het belangrijk is om flexibel te automatiseren gezien de variëteiten in de productiegroottes. Kleine en grote series het maakt hem eigenlijk niet uit.

Samen met machinebouwer Amron Projecten uit Nunspeet heeft hij de beladingen van de forceerautomaat en de dieptrekpers geautomatiseerd. Sinds augustus dit jaar draaien de forceerbeladers naar volle tevredenheid. De Kawasaki zesassige robots verzorgen de handling van de platines nadat deze vanuit een buffer zijn aangevoerd en voorbereid voor de bewerking. Slimme grijpers die meerdere producten aan kunnen, pakken de geoliede platen en daarna het bewerkte product. Dit bespaart Orfa Visser flink wat mankracht, maar hebben ook het tempo verhoogd.

Meer rendement

De automatiseerders van Amron hebben hem ook al laten zien op welke plekken in de fabriek er nog meer rendement te behalen valt, en hoe dat dan uitgevoerd kan worden. Orfa Visser heeft een internationaal netwerk van afnemers van de automotive- naar de agrarische sector tot aan de muziekindustrie (pauken). De (internationale) allure van de mensen en het pand biedt dan ook veel perspectief voor de toekomst. De productieaantallen stonden afgelopen periode onder druk, zoals in de hele metaalverwerkende industrie, maar daar is inmiddels op geanticipeerd door het Dronter bedrijf. ‘Daarom moeten we nu weer vooruit gaan kijken’, legt Visser gedreven uit. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het meer gebruik maken van visionsystemen voor de kwaliteitscontroles.

 

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

2 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

2 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago