FME realiseert grote meevaller voor ‘bedrijfsverpakkers’

Ook in 2013 vallen alle verpakkende bedrijven onder het Verpakkingenbesluit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit betekent dat het bedrijfsleven financieel verantwoordelijk blijft voor de inzameling en recycling van alle verpakkingen. Om deze taken uit te voeren heeft het bedrijfsleven in 2012 het Afvalfonds Verpakkingen opgericht. Bedrijven die nu verpakkingenbelasting betalen, worden verplicht zich aan te sluiten bij dat Afvalfonds. De Inspectie Leefomgeving & Transport van I&M gaat een en ander handhaven.

Raamakkoord II

Het Afvalfonds zal jaarlijks ongeveer 160 miljoen euro innen. Hiermee worden systeemkosten gefinancierd en worden vergoedingen aan de gemeenten voor het inzamelen en recyclen van consumentenverpakkingen betaald. Ook is er afgesproken dat het bedrijfsleven meebetaalt aan het terugdringen van zwerfafval. Al deze afspraken zijn opgenomen in het Raamakkoord II van de Rijksoverheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven.

Maximaal 20 miljoen per jaar

FME en Bedrijfsverpakkingen Nederland (BVNL) vertegenwoordigen een grote groep bedrijven waarvan de verpakkingen grotendeels achterblijven in het bedrijfsafval (zogeheten bedrijfsverpakkers). BVNL en FME hebben met het Afvalfonds kunnen afspreken dat deze ‘bedrijfsverpakkers’ alleen gaan meebetalen aan de systeemkosten van het Afvalfonds. Die zullen maximaal 20 miljoen per jaar bedragen.

Besparing van 50 procent

De Belastingdienst ontving jaarlijks 300 miljoen aan Verpakkingenbelasting; het Afvalfonds zal 160 miljoen per jaar gaan heffen. Dit betekent een besparing voor de bedrijven van bijna 50 procent. De bedrijfsverpakkers hebben dankzij de afspraak van FME en BVNL met het Afvalfonds een extra voordeel. Hun korting kan oplopen tot 90 procent.

Met het Afvalfonds is ook afgesproken om de logistieke hulpmiddelen buiten de heffing te houden. Hiervan profiteren alle bedrijven.

Effecten van de nieuwe regeling in een overzicht

De redactie

Recent Posts

Productie industrie blijft verder krimpen

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in…

2 dagen ago

Maakindustrie Expo: Gratis advies van Maakdokters

Tijdens de beurs Maakindustrie Expo in Hardenberg biedt Vraag & Aanbod in samenwerking met de…

3 dagen ago

2,5 miljoen euro voor circulaire ontwikkelingen binnen de maakindustrie

De nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie is vanaf 7 mei geopend…

3 dagen ago

Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een…

4 dagen ago

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

4 dagen ago