EMO 2011 Hannover toont robuuste machinemarkt

Hiermee bevestigde Kapp de eerdere gedane prognose. ‘De internationale vraag naar CNC machines is momenteel heel hoog’, zegt Kapp. De VDW verwacht als gevolg van de EMO een verder stimulerende vraag naar gereedschapmachines. Kapp verwacht dat de groei in de tweede helft van dit jaar enigszins zal vertragen.

Orderportefeuille

De Duitse machine-producerende industrie ontwikkelt zich goed. In de eerste zeven maanden van dit jaar groeiden de opdrachten met 91 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau ooit. De belangrijkste markten zoals China, VS, Rusland, Frankrijk en Italië ontwikkelen zich goed met dubbele groeicijfers. De orderportefeuille had in juni een omvang van 9,7 maand, ook een record voor de Duitse machine-industrie.

Na de enorme daling van de bezettingsgraad tot onder de 70 procent in het midden 2009, steeg de bezettingsgraad in juli van dit jaar naar 95 procent. Dit kwam tot uiting in de werkgelegenheid, die in juni van dit jaar uitkwam op 66.000 mensen, een groei van 4 procent vergeleken met vorig jaar.

Export

De export steeg in de eerset helft van dit jaar met meer den eenderde ten opzichte van vorig jaar. Zo steeg de Duitse export naar de verenigde Staten zelfs met 67 procent en China bleef voor Duitsland de belangrijkste exportmarkt.

Voor de verdere ontwikkeling van de Duitse machine-industrie is de wereldeconomie van cruciaal. En die zijn niet allemaal positief. Toch verwacht de VDW dat de wereldeconomie zal; blijven groeien. De investeringsbereidheid blijft hoog en de grote industrieën zoals de automotive en vliegtuigindustrie zijn van plan grote strategische investeringen te doen. Daarom gaat de VDW ook voor de komende jaren uit van een verder groei van de Duitse machineproducerende industrie.

Het VDW persbericht

De redactie

Recent Posts

Moeizame start van het jaar voor Duitse machinebouwers

De Duitse machinebouwindustrie heeft in het eerste kwartaal van 2024 24 procent minder orders ontvangen…

19 uur ago

Constructiebedrijf De Vries moderniseert met nieuwe buislasermachine

Het Eindhovense bedrijf De Vries Constructie & Lasertechniek heeft een nieuwste aanwinst: de buislasermachine Adige…

22 uur ago

Column Joachim Driessen: Ziek of toch niet?

Eens deed mijn HR-directeur de uitspraak: 'Ziek zijn overkomt je, maar verzuim is een keuze.' …

23 uur ago

Nieuwe markten voor afgedankte machines: welke sectoren profiteren van het wegvallen van transmissies in elektrische auto’s

De mobiliteitstransitie en de daarmee verbonden herinrichting van productiefaciliteiten van autofabrikanten is momenteel in volle…

2 dagen ago

Ook in Limburg 2e stakingsronde

De estafettestakingen in de Metaal en Techniek (ook wel kleinmetaal) houden aan. Maandag 3 juni…

2 dagen ago

Helft bouwbedrijven zet onervaren krachten in

De bouwsector wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De aanhoudende personeelstekorten is een van de meest…

2 dagen ago