Actueel

Dormatec ziet nog niets van afkoeling markt

Dormatec, leveranciers van automatiseringsoplossingen voor metaalbewerkingsmachines, merkt nog niets van een eventuele recessie. ‘Door de drang naar automatisering is de vraag naar onze producten nog altijd groot. Mogelijk dat het komende half jaar veranderd, maar nu hebben we nog niets te klagen’, vertelt Manuel Schippers.

Dormatec op Metavak 2022

Het bedrijf dat uit de schoot van Dormac CNC Solutions (dealer van Doosan) machines geboren werd,  levert randapparatuur waarmee de prestatie van machines geoptimaliseerd wordt. Denk aan briketeermachines die spaanders uit een freesmachine opvangen en deze ineen perst. Hierdoor kan de machine volcontinue doordraaien zonder dat de spaanderbak geleegd moet worden.

Op Metavak presenteerde het bedrijf een ‘spanenpersmachine’. Het betreft een machine die de lange lintspanen, die bij draaien vrijkomen, in elkaar perst. ‘Deze machine zorgt er net als een briketeermachine voor dat de CNC-machine zonder omkijken zijn werk kan blijven doen’, vertelt de sales-directeur.  

Dormatec toont spanenpersmachine op Metavak

Faciliteren van automatisatie

Hij beschrijft het aanbod van Dormatec als apparatuur die ervoor zorgt dat de machine niet stilvalt door warmteontwikkeling, ophoping van spaanafval, vervuiling of nevel. Doordat deze apparatuur vooral in geautomatiseerde omgevingen ingezet wordt en er veel geautomatiseerd wordt in de maakindustrie, kent het bedrijf een goede vraag. Ook de toenemende aandacht voor HSE (Health, Safety & Environment) legt het bedrijf geen windeieren. Om het werkklimaat in de werkplaats te verbeteren, investeren bedrijven veel in machine-afzuigapparatuur.

Afzuiginstallaties

De Dormatec-afzuigsystemen kunnen op bestaande machines gemonteerd worden en voorkomen de (met olie gevulde) neveldamp die vrijkomt bij het openen van de machine. Vraag en Aanbod bezocht eerder dit jaar Oostwegel Special Producties in Heerlen dat zijn machinepark recent heeft uitgerust met de machines en hierdoor het werkklimaat zag verbeteren. In oktober is er volgens Schippers sprake van een goede markt, alhoewel dat ‘natuurlijk kan veranderen’. ‘De Nevi PMI daalde onder de 50 wat een voorteken is voor de afkoeling van de economie.’ Wij spraken de sales-director van Dormatec in Gorinchem op Metavak. De TechniShow begin september sloeg het bedrijf over. ‘Wij hebben gekozen voor ANB. TechniShow en ANB vielen kort op elkaar, maar de Duitse markt is voor ons erg belangrijk en logistiek was het moeilijk te combineren. Bovendien viel TechniShow in een periode dat er in het zuiden van Nederland nog vakantie was.’

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago