Categories: ActueelMarktprijzen

De schrootprijzen dalen weer

Dit blijkt uit de Vraag & Aanbod schrootenquête die deze week werd afgenomen onder een vijftiental schrootverwerkende bedrijven. Deze daling is des te opvallender omdat februari nog een flinke stijging liet zien ten opzichte van januari.

Sentiment

We vroegen enkele geënquêteerde bedrijven of zij deze daling kunnen duiden. ‘Het is meestal sentiment waarop de prijzen fluctueren’, zegt een van de deelnemende bedrijven. Sentimenten als het Chinese nieuwjaar waardoor heel dit grote land stilligt en er dus geen vraag is naar schroot. Wat je dan ziet is dat er de maand ervoor extra schroot is ingekocht. Vandaar die stijging in februari.


Een ander sentiment wat wereldwijd aandacht vraagt is dat de Amerikaanse president Donald Trump koste wat het kost de staalindustrie in zijn land nieuw leven wil inblazen, zelfs als hij daarvoor importtarieven aan andere landen moet opleggen. Volgens de Telegraaf zei hij dat bij een ontmoeting met enkele gouverneurs in het Witte Huis. ‘Ik wil de staalindustrie terugbrengen naar ons land. Als daar tarieven voor nodig zijn, dan zijn er maar tarieven voor nodig. Dat kost misschien wat meer, maar dan krijgen we wel banen’, zei Trump.

Hogere prijzen

Een andere geënquêteerde zegt op basis van gesprekken met Tata Steel dat zij nu opeens 5 cent per kilogram meer willen geven. ‘Waarschijnlijk zijn ze door de voorraad heen. Ik heb dan ook niet het idee dat de prijzen omlaag gaan. De concurrentie is sterk, de prijzen zijn gewoon goed.’


Weer een andere schrootverwerker zegt dat in februari de schrootprijzen daalden, maar op dit moment het zeer onzeker is waar de prijzen naar toe gaan. Hij constateert dat de Turken hun schrootvoorraad hebben aangevuld en dat daar dus nu even geen vraag meer is. En hij ziet ook dat de Chinezen steeds vaker het betere ferroschroot kopen in de Verenigde Staten en Canada ten kostte van het Europese schroot. Ook dat drukt de schrootprijs.


Bekijk hier de schrootprijzen

Gerard ten Bulte

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago