Actueel

Coronacrisis laat bedrijven dichter bij huis inkopen

Uit onderzoek van Kruizinga.nl blijkt dat ruim zeventig procent van de respondenten, werkzaam in transport en logistiek, het belangrijk vindt om op het gebied van inkoop minder afhankelijk te zijn van leveranciers uit andere landen. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door stagnerende leveringen tijdens de coronacrisis, maar ook omdat men het voor onze economie belangrijk vindt om dichtbij huis inkopen te doen.

Foto: Kruizinga

Een derde is zelfs bereid om hiervoor iets meer te betalen. Wanneer men moet kiezen tussen kopen bij een leverancier dichtbij zonder grote voorraad of bij een leverancier verder weg met altijd een grote voorraad, dan geeft ruim vijftig procent toch de voorkeur voor de leverancier met de grote voorraad. Volgens Boris Vildósola Bustos, Managing Director bij Kruizinga.nl, biedt dat kansen voor Nederlandse ondernemers. ‘Als je in staat bent lokaal te produceren en een ruime voorraad aan te houden, kun je goed zakendoen’, stelt hij.

Op de vraag welke producten niet leverbaar waren, omdat zij bijvoorbeeld uit China kwamen of omdat het aantal internationale transporten afnam, worden vooral artikelen genoemd die betrekking hebben op de inrichting van de werkomgeving aan de eisen van de anderhalve meter economie. Producten op het gebied van hygiëne (40%), veiligheid (20%) en markering (8%) worden het meest genoemd. Maar ook producten die belangrijk zijn voor het logistieke proces in werkplaatsen en in magazijnen, zoals rolcontainers, opslagvaten en stellingen, werden niet (op tijd) geleverd.

Kansen

De bereidheid om vaker dichtbij huis in te kopen en hier, zoals een derde van de respondenten aangeeft, zelfs meer voor te willen betalen, biedt volgens Vildósola Bustos kansen voor Nederlandse bedrijven. ‘Als je ziet dat het aanhouden van voldoende, grote voorraad een belangrijke factor is, kan een Nederlands bedrijf zich dus onderscheiden door uit voorraad te kunnen leveren. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je kwaliteit levert. Want uit ons onderzoek komt ook naar voren dat kwaliteit bij de aanschaf van producten op nummer één staat, op grote afstand gevolgd door de prijs. Ik voorzie voor Nederlandse productiebedrijven en groothandels een aanzienlijke groei in producten die tijdens de coronacrisis niet leverbaar waren. Ruim zeventig procent van de respondenten geeft aan dat ze lokaal inkopen belangrijk vinden voor onze economie. Er ontstaat dus een nieuwe vraag die kansen biedt.’

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

3 dagen ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

3 dagen ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

3 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

3 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

3 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

3 dagen ago