Categories: Actueel

Column Lambert van de Schans: ‘Aluminium-recycling’

Milieu speelt steeds vaker een rol, we krijgen regelmatig van klanten de vraag hoeveel procent van ons aluminium gerecycled is. Bij profielen is dat percentage hoog: bijna al het aluminium in profielen is van dezelfde legering en dus makkelijk te recyclen. Bij plaat is het recyclingpercentage veel lager, omdat de variatie in legeringen veel hoger is: bij MCB hebben we in plaat bijvoorbeeld al zeven of acht legeringen.

Toch zijn bedrijven erin geslaagd ook platen steeds beter te recyclen. Het is altijd al logisch geweest om aluminium te scheiden, niet alleen vanwege de milieubelasting bij de productie van zuiver aluminium uit bauxiet – daar is enorm veel energie voor nodig- maar ook vanwege de kosten. Zodra je aluminium gaat recyclen, dalen de productiekosten met 95%! Bij het recyclen van aluminium wordt daarom veel aandacht gegeven aan het scheiden van legeringen, als een ‘smelt’ niet zuiver genoeg is moet er primair en dus duur aluminium aan toegevoegd worden.

Het scheiden wordt ook steeds geavanceerder. Tegenwoordig wordt aluminiumschroot eerst vermalen tot kleine hoeveelheden en via transportbanden met de ‘eddy current’-methode (een wervelstroom) grof gescheiden door de stukjes uit elkaar te ‘blazen’. Daarna zorgt zeer ingewikkelde röntgenapparatuur ervoor dat de verschillende aluminiumlegeringen goed gescheiden worden. Die machines zijn er niet veel, ze zijn gigantisch duur. Maar ze verdienen zichzelf ongetwijfeld snel terug.

Lambert van de Schans,

projectmanager aluminium MCB 

De redactie

Recent Posts

Plaatbewerker lanceert eigen magazine

WBM Staalservice heeft een magazine uitgebracht: Leer! Het magazine geeft een beeld van wat WBM…

3 uur ago

Column Joachim Driessen: Politieke rampspoed

De kabinetsformatie is al een tijdje onderweg, maar de poging een rechts kabinet te vormen,…

5 uur ago

VNO-NCW: ‘We moeten nu de maakindustrie vergroenen’

‘We moeten nu de keuze maken de maakindustrie te vergroenen. Dat betekent: volle bak op…

6 uur ago

Digitale boost voor bedrijven in de maakindustrie

Het nieuwe, onlangs gestarte, ‘kleinprojectenfonds’ INDUSTR_I4.0 versnelt de digitale transitie binnen de maakindustrie in het…

7 uur ago

FME: ‘Technologisch leiderschap en concurrentiekracht Europees centraal stellen’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

7 uur ago

Stakingen Metaal&Techniek gaan door

De vakbonden startten op 22 april met een week vol stakingen in zes provincies, naar…

8 uur ago