Actueel

Cao-onderhandelingen Metaalbewerkingsbedrijf vastgelopen en opgeschort

Na vier onderhandelingsrondes die hadden moeten leiden tot een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek), hebben vakbonden het cao-overleg voor onbepaalde tijd opgeschort.

Foto: Volvo Cars

Vakbonden willen de inbreng van werkgevers voorleggen aan de eigen achterban. Werkgevers verenigd in de FWT en vakbonden zijn zonder concreet resultaat te boeken uit elkaar gegaan.

‘Het is teleurstellend dat vakbonden nu niet verder met ons in gesprek willen blijven’, omschrijft Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT, het gevoel dat na afloop van de onderhandelingen bij werkgevers heerste.

‘In nagenoeg alle onderdelen sturen ze aan op verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden. Terwijl de sector juist aantrekkelijker moet worden’, stelt Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen. Die aantrekkingskracht is van groot belang nu de personeelstekorten in de branche oplopen. Er heerst nu al een tekort aan gekwalificeerd personeel in veel branches binnen de Metaal en Techniek. Loodgieters, installateurs, metaalbewerkers, en niet in de laatste plaats werknemers in de isolatiebedrijven zullen in de komende jaren ernstig nodig zijn. Dit mede vanwege de hoge nood in de woningbouw en de strikte opdrachten in klimaatbeheersing. 

‘Werkgevers hebben de afgelopen onderhandelingsrondes aangegeven dat, ondanks dat in hun ogen de huidige cao af is, de bereidheid er is om door te praten over het invoeren van een Regeling Vervroegd Uittreden (RVU-regeling). Onder meer in combinatie met het aanpassen van het generatiepact en het opschuiven van de leeftijd van de seniorendagen naar 60 jaar. Ondanks dat de onderhandelingen nu zijn opgeschort, zien we nog steeds perspectief’, zegt Follon.

Zijlstra geeft aan dat de vakbonden zelf concrete en constructieve voorstellen hebben gedaan voor een moderne en aantrekkelijke bedrijfstak. ‘Goede balans tussen privé en werk, duurzaam inzetbaar blijven én een reële loonontwikkeling in lijn met de groei in de sector’, verduidelijkt Bernard Zijlstra. Van werkgeverszijde kwam er, ook na vier keer onderhandelen, nog steeds geen loonbod.

Omdat het laatste onderhandelingsstandpunt van de werkgevers nog geen eindbod is stellen de vakbonden nu nog geen ultimatum. Maar duidelijk is wel dat er acties zullen volgen wanneer er geen beter bod volgt.

Wanneer de werkgevers en vakbonden weer aanschuiven voor nieuwe onderhandelingen is op dit moment nog onduidelijk.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

2 dagen ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

2 dagen ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago